ODS chce kvůli zákonu o úřednících mimořádnou schůzi

Praha - Občanští demokraté požádají o svolání mimořádné schůze Poslanecké sněmovny kvůli schválení zákona o státních úřednících. Konat by se měla do prázdnin. Zákon má ve středu projednat vláda. „Považujeme za nezbytné i z hlediska zajištění nezkorumpovanosti a nestrannosti státních úředníků, aby byl tento návrh zákona do konce roku projednán a schválen. Proto je nezbytně nutné, aby prošel ještě před prázdninami a byl čas se mu věnovat,“ uvedl Marek Benda, předseda poslaneckého klubu strany.

Finální podobu návrhu normy, jejímž cílem je odpolitizovat státní správu, ve středu projedná vláda. Kdy přesně by měla mimořádná schůze začít, závisí podle Bendy na tom, kdy vláda návrh doručí do sněmovny. Poslanci totiž musí mít normu deset dní před začátkem schůze. Benda předpokládá, že mimořádná schůze by se tak mohla konat v posledním červnovém týdnu zřejmě ve středu, čtvrtek nebo pátek.    

Návrh zákona o státních úřednících počítá podle vicepremiérky Karolíny Peake (LIDEM) se vznikem pozice státního tajemníka, který by měl být hranicí mezi politickou a úřednickou částí úřadu. Například personální pravomoci na ministerstvech by tak již neměly být v rukách politiků.

Loajální úředník jako loutka v rukou politiků a kmotrů
Zdroj: ČT24/Jan Langer

Účinnost zákona o státní službě byla již pětkrát odložena

Chystaný zákon o úřednících by měl nahradit zákon o státní službě z roku 2002, jehož účinnost byla na konci roku 2011 popáté odložena. Česko je jedinou zemí v Evropské unii, která podobnou normu nemá. Všechny strany politického spektra jej navenek „chtějí,“ nikdo ho ale zatím neuvedl do praxe. 

Očekávání jsou velká - nová norma by měla vyzdvihnout zodpovědné úředníky tak, aby je o místo nemohla připravit politická libovůle, nýbrž jen jejich špatná práce. „Zákon má za cíl státní správu zprofesionalizovat,“ tvrdí mluvčí ministerstva vnitra Pavel Novák. K tomu má mimo jiné napomoci povinné vyhlašování výběrových řízení na úřednická místa a odpolitizování státní správy, v rámci kterého zákon například zakazuje vedoucím úředníkům vykonávat funkce v politických stranách a hnutích.

Brífink po jednání poslaneckého klubu ODS (zdroj: ČT24)