Nečasovi se rozpadlo manželství, podal žádost o rozvod

Praha - Premiér Petr Nečas (ODS) se rozvádí. V prohlášení pro média dnes uvedl, že podal návrh soudu, k němuž se připojila i jeho žena Radka. Nelehkou situaci prý oba řeší s respektem, zejména vůči dětem. O tom, že s manželkou nežije ve společné domácnosti, informoval Nečas letos v lednu.

„Podle dohody zůstanou naše dvě nezletilé dcery v péči matky, přičemž otec se bude i nadále podílet na jejich výchově,“ informoval premiér Petr Nečas v tiskovém prohlášení. „Naše majetkové poměry jsou veřejnosti dostatečně známy. Podle dohody by měly být upraveny tak, aby především zajistily dostatečné zázemí pro další život obou dětí v péči matky.“ Vedle dcer Terezy a Marie mají Nečasovi ještě dva dospělé syny - Ondřeje a Tomáše.

Nečas se oženil během studií na Univerzitě J. E. Purkyně v Brně, která dokončil v roce 1988. O stavu manželského soužití předsedy vlády se spekulovalo od konce prosince, kdy premiér odřekl novoroční oběd na zámku v Lánech a svou absenci vysvětlil rodinnými důvody.

V půli ledna potom Nečas informoval, že se svou ženou již několik měsíců nežije ve společné domácnosti. „Už dlouhodobě nejsme schopni sladit naše představy o rodinném a pracovním životě, byť jsme se o to oba poctivě snažili,“ sdělili Nečasovi. „V tuto chvíli nemáme konkrétní představu, jak tuto situaci budeme nadále řešit. Nicméně naším primárním zájmem zůstává zachování vzájemného respektu a vztahu k našim dětem,“ napsali tehdy v tiskovém prohlášení.

Rozvodem neprošli pouze dva čeští premiéři

Nečas není prvním českým premiérem, kterému se rozpadlo manželství. Jeho předchůdce v čele vlády i ODS Mirek Topolánek se s manželkou Pavlou se rozvedl v roce 2010, od ledna 2007, kdy byl předsedou vlády, už ale žil se svou nynější manželkou a tehdejší místopředsedkyní sněmovny Lucií Talmanovou.

Ani Topolánkem ale nekončí výčet předsedů vlády, kteří museli potíže v manželství řešit rozvodem. V době nástupu do Strakovy akademie ho už měl za sebou Miloš Zeman, Vladimír Špidla i Stanislav Gross (všichni ČSSD), stejně tak šéf stínového kabinetu a pozdější neúspěšný prezidentský kandidát Jan Fischer. Podobně jako Mirek Topolánek se potom i Jiří Paroubek (ČSSD) rozvedl až po odchodu z premiérské funkce, manželství se mu však rozpadlo dříve. Z premiérů samostatné České republiky tak nebyli rozvedeni pouze Josef Tošovský (nestraník) a Václav Klaus (ODS); v jeho případě se ovšem veřejně diskutovala nevěra manželce Livii.