Poslance zaměstnávali insolvenční správci i registrovaná partnerství

Praha - Registrovaná partnerství zřejmě bude možné uzavírat na jakékoli matrice bez ohledu na trvalé bydliště. Pro návrh zvedli ruku poslanci. Na schůzi se vyslovili také pro zpřísnění požadavků na insolvenční správce.

Podmínky bezúhonnosti pro jednotlivce zahrnují ve vládní normě i neúmyslné trestné činy nesouvisející s výkonem činnosti. Uchazeči o práci insolvenčního správce by měli podle novely skládat náročnější zkoušku než dosud a mít odbornou praxi. Ekonomicky významné dlužníky mají mít na starosti pouze správci, které prověří Národní bezpečnostní úřad. Návrh zákona má také zpřísnit dohled nad správci firem v insolvenci.

Lidé, kteří se chtějí stát insolvenčními správci, mají podle novely mít nejméně tříletou praxi v souvisejících oblastech. Zároveň budou muset platit za náhradní a opravné termíny zkoušky. Na testy totiž podle ministerstva chodí ani ne polovina pozvaných žadatelů. Z těch, kteří přijdou, pak úspěšně absolvuje zkoušku zhruba každý druhý.

Registrované partnerství půjde patrně uzavřít na kterémkoli matričním úřadě nezávisle na tom, kde partneři mají trvalé bydliště. Počítá s tím vládní novela zákona o matrikách, kterou poslala Sněmovna do závěrečného schvalování. Uskuteční se patrně příští týden. Norma by měla na žádost výboru pro veřejnou správu zrušit povinnost dokládat rodné příjmení rodným listem například při získávání výpisu z rejstříku trestů. Nově by měly úřady tento údaj získat z evidence obyvatel.

Čeho se ještě poslanci dotkli:

  • Odmítli senátní návrh, který chtěl prodloužit nemocnicím lhůtu pro splatnost jejich závazků z navrhovaných 30 až na 60 dnů. Poslanci tak prosadili původní znění novely obchodního zákoníku, které zavádí maximální lhůty pro splatnost faktur.

  • Přerušili projednávání finanční ústavy proti zadlužování státu. Závěrečné hlasování předlohu čeká ve Sněmovně patrně příští týden. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) ji ale v dnešním nedokončeném druhém čtení označil kvůli postoji ČSSD za mrtvou.