Podpisy za vydání Dahlgrena přibývají, petice mu paradoxně může prospět

Praha – Už více než tři tisíce jak českých, tak i amerických podpisů se objevilo pod internetovou peticí za vydání Kevina Dahlgrena do České republiky. Ten tu čelí obvinění ze čtyřnásobné vraždy v Brně. Čeští vyšetřovatelé shromažďují dokumenty a důkazy, které mají jejich podezření potvrdit. Právník Josef Bartoníček ale upozorňuje, že petice by paradoxně mohla být argumentem pro Dahlgrenovy obhájce.

„Může argumentovat tím, že je již veřejně, řekněme, odsuzován, a mohlo by to mít vliv třeba i na trestní řízení v České republice,“ míní právník. Petice pro ministerstvo spravedlnosti USA požaduje Dahlgrenovo vydání do ČR, „aby mohl stanout před soudem za vraždu.“ Americký soud 6. června odročil jednání o propuštění Kevina Dahlgrena na kauci.

Ve věci vydání podezřelého do ČR z USA, kam bezprostředně po smrti čtyř lidí v Brně odletěl, jsou na tahu čeští kriminalisté. Do 23. července musí zkompletovat a předložit proti Dahlgrenovi dostatečně pádné důkazy. Česká televize má k dispozici výpověď agenta FBI, z níž plyne, že rodinu Dahlgrenovo chování znepokojovalo již dříve. Kolem domu v Brně-Ivanovicích se měl údajně Američan v noci procházet s nožem.

Rovněž další dokumenty FBI hovoří o blíže nespecifikovaných ranách, které měl Dahlgren po příletu do USA na těle, a to v oblasti ramenou a krku, další pak na jednom z malíčků. Mladík agentům FBI při výslechu tvrdil, že tato zranění nejspíš pocházejí z posilovny, kde byl v ten samý den, kdy byli zavražděni jeho čtyři příbuzní.

Petice za Dahlgrenovo vydání sbírá podpisy (zdroj: ČT24)