Bendl chce, aby bylo možné vyvlastnit pozemky na protipovodňové zábrany

Praha - Vláda schválila dalších 557 milionů korun jako rychlou pomoc na odstranění následků povodní. Minulý týden již vyčlenila na tyto účely 300 milionů korun, celkem tedy kabinet kvůli povodním zatím uvolnil 7,3 miliardy korun. Půl miliardy ještě přidá na opravu místních komunikací poničených velkou vodou. Ministr Petr Bendl (ODS) navíc požaduje, aby se napříště kvůli stavbě protipovodňových zábran mohla vyvlastňovat půda. „Chceme pohnout s legislativou tak, aby protipovodňové zábrany byly pojímány jako veřejně prospěšná stavba,“ prohlásil šéf resortu zemědělství.

Uvolněná půlmiliarda korun bude směřovat do obcí, především na opravu místních komunikací a dalšího majetku, který souvisí s dopravou. Kabinet již minulý týden schválil vynaložení zhruba 3,3 miliardy korun na opravy poškozených silnic a železnic.

„My se samozřejmě budeme soustředit na majetek státu: zejména železnice, komunikace první třídy, dálnice. A jsme připraveni se podílet i na obnově komunikací krajských druhé a třetí třídy,“ dodal ministr dopravy Zbyněk Stanjura (ODS).

V částce 3,3 miliardy korun, o níž kabinet rozhodl minulý týden, je jednak 1,3miliardová rezerva Státního fondu dopravní infrastruktury a dále dvě miliardy korun, které byly původně plánovány pro obnovu infrastruktury v rámci zvyšování konkurenceschopnosti země a nyní mají být použity právě na opravy zatopených komunikací. Zbylé peníze kabinet získal ze státních rozpočtových rezerv a z prostředků určených na obsluhu státního dluhu.

Kromě uvolnění financí chystá vláda také daňové úlevy, dotace a zvýhodněné úvěry a záruky na úvěry pro zaplavené firmy. Resort průmyslu a obchodu nabídne firmám kromě proplacení až poloviny výdajů na obnovu majetku i záruky za bankovní úvěr. „Na dotační program jsme vyčlenili prvních 50 milionů korun, samozřejmě přijdeme na vládu s požadavky o navýšení,“ sdělil ministr Martin Kuba (ODS).

Od včerejška jsou účinné také daňové úlevy, o kterých rozhodl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Podnikatelům odpustí platbu daně z příjmu, od ní si mohou odečíst výši škody. „Jedna část je prominutí daně v rámci výše škody, druhá část je odpuštění úroků z prodlení za daňové povinnosti,“ řekl Kalousek.

Podle informací zpravodaje ČT v Bruselu Bohumila Vostala je připravena České republice pomoci s odstraňováním škod také Evropská investiční banka, stejně jako ostatním zasaženým státům.

Krajům a obcím zaplatí škody stát

Ministerstvo pro místní rozvoj chce také umožnit obcím a krajům zasaženým povodněmi čerpat peníze, které nebyly spotřebovány při řešení následků záplav z let 2009 a 2010. Úřad připravuje i program zvýhodněných úvěrů pro výstavbu nových bytů za ty, které zničily povodně. Zájemcům nabízí možnost půjčit si až 850 000 korun na zvýhodněný dvouprocentní úrok. Půjčku by spláceli 15 let.

Lidé, kterým voda zcela zničila byt, mohou od MMR dostat příspěvek 150 000 korun. Podle ministra Kamila Jankovského (LIDEM) se to týká těch příbytků, na které byl vystaven demoliční výměr. Dotaci 30 000 korun dostanou lidé na obnovení chodu domácností.

Do řešení povodňové situace se vloží i hejtmani postižených krajů, kteří se v pondělí sejdou s premiérem Petrem Nečasem (ODS). Budou žádat miliardy z evropských fondů a odblokování pozastavených regionálních programů. Předseda Asociace krajů a hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD) upřesnil, že by se mělo jednat o realokace, tedy „převedení finančních prostředků, které by jinak nebyly vyčerpány“.

Pojišťovny v Česku nyní v souvislosti s velkou vodou evidují 30 000 nahlášených pojistných událostí za téměř 4 miliardy korun. Podle odhadu naroste objem škod na 8,8 miliardy korun. Likvidátoři pojišťoven již v některých krajích většinu škod prohlédli a klientům vyplatili desítky milionů korun.