Pospíšil: Odložení občanského zákoníku by znamenalo jeho konec

Praha – Vláda nechce odložit účinnost nového občanského zákoníku, která má začít od 1. ledna 2014. Podle exministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) by v takovém případě hrozilo, že ho ČSSD po volbách smete ze stolu. Podle sociálních demokratů a komunistů hrozí v justici po zavedení normy chaos, požadují proto její odklad. Vadí jim i to, že na prostudování doprovodných zákonů je málo času. Problémy, které s novým zákoníkem přijdou, budou ale podle Pospíšila lehce odstranitelné: „Stejně strašila opozice v době, kdy jsem jako ministr spravedlnosti prosazoval nový trestní zákoník, a žádné problémy výrazného charakteru nenastaly.“

Vláda by podle Pospíšila účinnost zákoníku třeba o půl roku odložila, musela by ale mít jistotu, že ho ČSSD po volbách nesmete ze stolu. „Sociální demokraté hovoří o odložení účinnosti, ale v zásadě tím myslí zrušení občanského zákoníku, jakmile zasednou ve vládě… Vládní koalice nemá jinou šanci než udělat všechno pro to, aby zákon mohl být účinný od 1. ledna, protože jiná varianta díky tvrdé opoziční politické argumentaci, nikoli věcné argumentaci ČSSD, znamená smrt tohoto zákona,“ řekl exministr České televizi.  

Opozice dnes zákoník ve sněmovně opět kritizovala. Při projednávání doprovodných norem padly žádosti na jeho odklad pro údajný zmatek, který od příštího roku nastane. Podle předsedy národních socialistů Jiřího Paroubka je nový občanský zákoník návratem do Rakouska-Uherska, lidem vytáhne z kapsy peníze za advokáty. Šéf KSČM Vojtěch Filip zase uvedl, že odklad účinnosti kodexu žádá drtivá většina odborné veřejnosti.

Zákoník je platný téměř dva roky, související předpisy jsou ale teprve ve sněmovně

Místopředseda ústavněprávního výboru Jan Chvojka (ČSSD) ve Studiu ČT24 podotkl, že nejde jen o samotný občanský zákoník, ale i o zákony související: „Vládní koalice teprve tento rok na konci března předložila takzvaný doprovodný zákon. Teprve dnes je tento tisk, který má 1 300 stránek, ve druhém čtení ve sněmovně. Do Senátu půjde při optimistické variantě někdy na podzim.“ Pokud by vše šlo hladce, doprovodný zákon by mohl být schválen v říjnu. Při neodložení účinnosti by tak na osvojení změn zbyly podle Chvojky pouhé dva měsíce. Pokud by se doprovodné normy nepodařilo schválit do konce roku, musela by být účinnost zákoníku odložena. „Nestalo by se nic, veřejnost by ale měla více času na prostudování věcí,“ uzavřel.   

Jiří Pospíšil: „Jsem přesvědčený, že chaos nebude. Samozřejmě že se v průběhu příštího roku ukáží určité nedostatky, to je logické, protože žádné lidské dílo není dokonalé, ale nebudou problémy typu, kdy tady zkolabovaly třeba systémy, které spravovalo ministerstvo dopravy.“

Pospíšil ale trvá na tom, že nové občanské právo bude mít pro lidi dlouhodobě veliký přínos. I praxe podle exministra ukazuje, že nové občanské zákoníky přijaté v postkomunistických zemích jsou ku prospěchu občanům. Většina problémů bude podle něj navíc odstraněna výkladem v rámci rozhodování soudů v občanskoprávním řízení. „Považuji za pokrytecké půl roku před účinností, poté, co se rok a půl všichni připravují na nový občanský zákoník, teď začít debatu o odložení účinnosti,“ dodal.

Občanský zákoník je rozsáhlý kodex, který čítá přes tři tisícovky paragrafů. Nově upravuje tři základní okruhy - rodinu, vlastnictví a smlouvy. Podle Pospíšila se například nově zvýší náhrada škody způsobená občanovi, poškození budou celkově v lepší pozici. Zlepšit se má i pozice občanů, kteří trpí nějakou nemocí, například duševní poruchou. Lépe budou ochráněna i práva osob, které byly dosud zbavovány způsobilosti k právním úkonům. Rozšíří se i možnosti nakládat s vlastnictvím v rámci dědického práva.

Doprovodný zákon mění sedm desítek právních předpisů. Zahrnuje změny technického rázu, například v oblasti podnikání nebo ochrany spotřebitele. Předloha ale bude v závěrečném rozhodování čelit návrhu předsedkyně poslanců Věcí veřejných Kateřiny Klasnové na zamítnutí. V závěrečném schvalování jsou i další související normy. Jde o novelu insolvenčního zákona, nový zákon o zvláštních řízeních soudních a o novelu občanského soudního řádu. Insolvenční novela například zavede určování správců takzvaným kolečkem, ne podle úvahy soudce.