Rakovničtí ženisté pracují na Vltavě, koncem roku se ale nad nimi zavře voda

Rakovník/Praha – Zhruba čtyři desítky ženistů z Bechyně a Rakovníka pracují v Praze na přehrazení plavebního kanálu mezi parkem Stromovka a Císařským ostrovem, který rozvodněná Vltava rozpůlila. Přehrazení kanálu má zastavit proud vody, čímž půjde snáz opravit proražené koryto přes Císařský ostrov, kde je i vodou ohrožená Ústřední čistírna odpadních vod. Rakovnickým ženistům ale plyne spolu s vodou i čas, který jim do konce roku zbývá. Pak je chce ministerstvo obrany zrušit.

Hlavní důvod představují úspory, armáda prý zrušením posádky ušetří na provozních i investičních výdajích v řádu desítek milionů korun. Rakovnický 152. ženijní prapor se má sloučit s bechyňským útvarem. „Došlo se k závěru, že je zbytečné sídlit ve dvou městech, ve dvou kasárnách, když se vojáci vejdou do jedněch,“ řekl ČT mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. Armáda se dušuje, že tím ženisté svou akceschopnost neztratí.

Generální štáb ale přiznává, že do kasáren v Bechyni se nevejdou úplně všichni současní ženisté z Rakovníka. „Bohužel bude i část vojáků, kteří budou muset armádu opustit,“ krčí rameny mluvčí Jana Růžičková. Česká armáda bude disponovat dvěma ženijními útvary, a sice v Bechyni a Olomouci.

Ženisté při povodních (zdroj: ČT24)

Město Rakovník se na chvíli, až odmašíruje 350 vojáků, příliš netěší. Obává se vyšší nezaměstnanosti i odlivu ekonomicky důležité části obyvatel. Osud kasáren, které po nich zbydou prázdné, se zatím vznáší v mlze. Pokud je armáda nebude chtít, tak je nejprve nabídne jiným složkám státu. A nesetkají–li se s jejich zájmem, nabídne armáda kasárny k prodeji.

Ženisté patří mezi pozemní jednotky armády, které v případě potřeby například budují mosty nebo odstraňují minová pole. V Česku často pomáhají složkám integrovaného záchranného systému při živelních katastrofách, jako jsou třeba povodně či záplavy.