Předsedou vědecké rady ÚSTR je švýcarský historik Portmann

Praha - Předsedou nové vědecké rady Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) se dnes stal švýcarský historik Adrian Portmann, místopředsedkyní byla na prvním zasedání rady zvolena francouzská historička Muriel Blaiveová.

„Členové vědecké rady se shodli, že v čele mají být osobnosti ze zahraničí s určitým odstupem, nezatížené - takové, které by nikdo nemohl podezírat z politické hry,“ vysvětlil mluvčí ústavu Pavel Ryjáček. Podle něho se neveřejného zasedání účastnilo 11 z 15 členů vědecké rady, kteří se tak mohli vzájemně poznat.

Předchozí osazenstvo vědecké rady odešlo na protest proti odvolání tehdejšího ředitele Daniela Hermana a nástupu nové ředitelky Pavly Foglové. Tyto kroky kritizovali i někteří politici včetně premiéra Petra Nečase (ODS). Zastánci odvolání Hermana argumentovali tím, že ústav pod jeho vedením nefungoval tak, jak by měl.

Vědecká rada instituce, která má nestranně zkoumat dobu komunismu a nacismu, je poradní platformou pro výzkum, členy na návrh ředitele ÚSTR schvaluje hlavní rada instituce. Pět z jejích šesti členů bylo také přítomno dnešnímu zasedání.

Zleva politolog Karel Vodička, historik Zdeněk Hazdra a historik a učitel Vojtěch Vlček
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Vědecká rada nemá žádné přímé pravomoci. Její členové se dnes ale podle Ryjáčka shodli na tom, že mají zájem podílet se velmi aktivně na posuzování pracovní činnosti ústavu. V plénu by se měli scházet čtyřikrát ročně. „Naše kompetence se týkají všech odborných otázek - včetně například vzdělávacích programů. Zároveň jsme jen poradní orgán, nemůžeme ústav řídit. Můžeme ovšem mít jiný názor než vedení ÚSTR, a není to problém,“ uvedl Adrian Portmann.

Během dnešního jednání vědecké rady vzniklo několik menších pracovních skupin, které se zaměří na reflexi jednotlivých oblastí činnosti ústavu. První skupina se sejde už 25. června, další se chystají pracovat během léta.

Adrian Portmann (von Arburg) je osmatřicetiletý švýcarský historik dlouhodobě působící v ČR, kde se věnuje dějinám migrací, především vysídlení Němců z českého pohraničí. Vystudoval historii, politologii a balkánská studia v Bernu, ve Vídni a v Praze a v současnosti přednáší historii na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně.

Muriel Blaiveová je historička narozená v roce 1969, která se dlouhodobě věnuje i českým a československým dějinám. Před třemi lety se ucházela o ředitelské křeslo v ÚSTR a v současnosti působí v Institutu Ludwiga Boltzmanna ve Vídni.