Policejní protikorupční útvar nově povede Komárek

Praha - Někdejšího šéfa Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) Tomáše Martince nahradí dosavadní náměstek ředitele středočeské policie Milan Komárek. Vedení útvaru se ujme už v pátek. Oznámila to mluvčí policejního prezidia Pavla Kopecká. Protikorupční útvar je bez ředitele od května, kdy Martinec odstoupil po sporu s pražskou vrchní státní zástupkyní Lenkou Bradáčovou.

Nový ředitel protikorupčního útvaru vzešel z výběrového řízení. Základním požadavkem na uchazeče byla podle náměstka policejního prezidenta Václava Kučery pětiletá praxe ve vedoucích pozicích i v rámci služby kriminální policie a vyšetřování.

Adepti museli předložit i vlastní koncepci organizace a řízení protikorupčního útvaru, uvedl v tiskové zprávě Kučera.

Komárek nastoupil k policii v roce 1995 a pracoval jako vyšetřovatel. V roce 2008 se stal šéfem odboru policejního prezidia, který se zabýval odhalováním ilegálních zbraní. Náměstkem na středočeském ředitelství je od roku 2010.

Tomáš Martinec
Zdroj: František Vlček/isifa/Lidové noviny

Bývalý šéf ÚOKFK Martinec odstoupil poté, co vyšel najevo jeho spor s Bradáčovou. Zástupkyně koncem března vyvracela v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Frekvence 1 možnou podjatost v kauze IT zakázek ministerstva práce a sociálních věcí. V ní policisté prověřují i jejího manžela Tomáše Hájka, se kterým již ale nežije. Bradáčová tehdy uvedla, že na ni kauzu vyrobil Martinec. Ten to popřel, ale spor podle něj očernil práci útvaru a nedovedl si představit další spolupráci s Bradáčovou, takže rezignoval.

Policejní prezident Martin Červíček pak nařídil vnitřní kontrolu na prezidiu, podle níž se ukázalo, že Martinec postupoval nestandardně, nespáchal ale trestný čin. Státní zástupkyně si ovšem stěžovala na celkovou práci protikorupčního útvaru. Policisté údajně zpracovávali řadu kauz mimo dozor státního zastupitelství.

Změny u protikorupční policie (zdroj: ČT24)