Komentátoři se shodují: Jedná se o více kauz a hlavní roli hrají kmotři

Praha – Noční zásah kriminalistů ve Strakově akademii a na celé řadě dalších míst, při němž bylo zatčeno několik bývalých politiků a vysokých státních úředníků, považují komentátoři za bezprecedentní. „Připadá mi to jako generální úklid,“ řekl v rozhovoru pro ČT24 komentátor Hospodářských novin Jindřich Šídlo, podle kterého se nejspíš jedná o spletitou síť různých případů, které spojují společní aktéři – tzv. kmotři. „V mimořádně složité situaci – podle mě téměř neřešitelné – je premiér Petr Nečas,“ dodal Šídlo.

Po nočním jednání kabinetu zasahovali na Úřadu vlády policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Podle informací ČT zadrželi bývalého šéfa poslaneckého klubu ODS Petra Tluchoře, exministra zemědělství Ivana Fuksu z ODS, vrchní ředitelku premiérova kabinetu Janu Nagyovou a bývalého šéfa Vojenského zpravodajství Ondreje Páleníka. Zadržen byl také bývalý náměstek na ministerstvu zemědělství Roman Boček.

Informace z médií uvádějí, že razie zasáhla také další místa jako třeba ministerstvo obrany. Poslanecká sněmovna kvůli situaci přerušila jednání do zítřejších 9:00. Podle redaktora Respektu Jaroslava Spurného byly do akce nasazeny zhruba čtyři stovky policistů. Spurný, který se jako investigativní novinář zabývá bezpečnostní problematikou více než dvacet let, tvrdí, že policie pracovala na celém případu zhruba dva roky.

„Může to být vnímáno také tak, že se v ČR kolem problematiky korupce a veřejných zakázek začíná něco dít a nakonec se může ukázat, že policie a státní zastupitelství konají tak, jak mají konat,“ myslí si komentátor ČRo Plus Petr Hartman.

„Skutečnost, že se jedná o zdánlivě nesouvisející kauzy, a skutečnost, že celou tu akci spustil Útvar pro odhalování organizovaného zločinu, naznačují, že tento útvar začal dělat to, k čemu byl zřízen – to znamená zkoumat něco, co bývá v jazyce trestního zákona označováno jako zločinné spolčení neboli vazby mezi jednotlivými aktéry, mezi nimiž může probíhat celá řada trestných činů,“ říká programový ředitel Transparency International ČR Radim Bureš.

„Nevzpomínám si na případ, kdy by policie v doprovodu státního zástupce přišla přímo na Úřad vlády a souběžně rozběhla rozsáhlé zatýkání osob a zabavování dokumentů v dalších desítkách budov,“ sdělila ČT24 redaktorka Aktuálně.cz a deníku Insider Sabina Slonková.

Podle ní se v kauze jedná o několik různých případů, které spojuje jediné – jsou v nich angažovaní tzv. kmotři, jako například Roman Janoušek nebo Ivo Rittig, v jejichž sídlech kriminalisté také zasahovali. Neoficiální informace podle Slonkové naznačují, že zatím nebyl nikdo obviněn. Spojitost s Rittigem a Janouškem vidí jako hlavní pojítko všech případů také programový ředitel Transparency International ČR Radim Bureš.

Konec Nečase?

Také komentátor Hospodářských novin Jindřich Šídlo vnímá rozsáhlou policejní razii jako událost, která nemá v historii samostatné ČR obdobu. Ačkoliv zatím nebyl nikdo obviněn, může tato kauza podle Šídla vést až k pádu vlády a Nečasovu konci v čele ODS – zvláště, pokud by byla obviněna Jana Nagyová, ředitelka kanceláře předsedy vlády a jeho nejbližší spolupracovnice.

Podobně jako Šídlo si ani Petr Hartman z Českého rozhlasu nedokáže představit, že by v případě, že se prokáže aktivní podíl Jany Nagyové na této kauze, zůstal Petr Nečas i nadále premiérem a předsedou ODS.

I kdyby se později ukázalo, že je Nagyová nevinná, měla by být podle politologa Jana Outlého v případě vysoce postavených politiků uznávána presumpce viny. „Aby nediskreditoval premiérský úřad a ČR v zahraničí, tak by z té funkce odstoupit měl,“ je přesvědčen Outlý.

Jak upozornil jeho kolega Petr Just, v západních zemích je běžné, že se politici v podobných případech stahují z funkcí, a to minimálně do vyřešení kauz. Podle Justa navíc vyvozují politici v západních zemích odpovědnost z podobných kauz rychleji než jejich čeští kolegové.

Bude se hrát o předčasné volby

Přestože se zatím zatýkání týká spíše lidí kolem ODS, politolog Vysoké školy finanční a správní Aleš Balcar očekává, že se současné dění promítne do poklesu volebních preferencí všech stran vládní koalice.

Podle politologa Masarykovy demokratické akademie Lukáše Jelínka budou politici v nejbližších hodinách a dnech vyhodnocovat právě dopad dění na jednotlivé strany a tuzemskou politiku jako celek. Jinými slovy se budou rozhodovat, jestli bude stačit „obětovat několik pěšáků“, nebo jestli je to v tuto chvíli „prohraná bitva a nemá smysl vynakládat na ni síly a připravit se spíš na bitvy další“. Rozhodující roli přitom připisuje Jelínek TOP 09.

„Strana, která má v tuto chvíli možnost rozhodnout o předčasných volbách, je TOP 09. Pokud si spočítá, že má šanci uhrát za této situace u pravicového elektorátu mnohem lepší výsledek než ODS, tak bude ochotná vyjednávat s opozicí o tom, za jakého aranžmá by se připravily předčasné volby,“ uvedl Jelínek v komentáři pro ČT24.