Sir Winton by si za peníze za Nobelovu cenu opravil střechu

Praha - Čeští studenti z Gymnázia Open Gate usilují o to, aby zachránce českých židovských dětí sir Nicholas Winton dostal Nobelovu cenu za mír. Už v lednu podala nominaci Nobelovu výboru předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová. Studenti pak na podporu udělení ceny Wintonovi sesbírali přes 200 tisíc podpisů. Petiční archy v pátek předají v Oslu přímo tajemníkovi Nobelova výboru Geiru Lundestadovi.

Studenti z gymnázia Open Gate už půl roku usilovně pracují na kampani na podporu udělení Nobelovy ceny míru siru Nicholasi Wintonovi. Od počátku roku sesbírali na internetu, ale i přímo v ulicích Prahy pod podpůrnou petici více než 230 tisíc podpisů. Petiční archy teď předají v Oslu Nobelovu výboru, který o udělení cen rozhoduje. 

Aktivitu studentů veřejně podporuje i režisér filmů o Wintonovi Matej Mináč. Ten dokonce o nominaci na Nobelovu cenu míru osobně se sirem hovořil. Winton mu řekl, co bych s tou cenou dělal, to dostávají jiní. Pak si prý ale uvědomil, že s oceněním je spojena i finanční odměna. Mináčovi řekl, že by využil aspoň tyhle peníze a opravil by si střechu, aby mu neteklo na hlavu. Zbytek peněz by pak dal na charitu. 

Nominaci Wintona na ocenění podala už v lednu předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová, a to již potřetí. Němcová aktivitu studentů osobně podporuje, kvůli nominaci Wintona na Nobelovu cenu míru kontaktovala také předsedu izraelského a britského parlamentu. Během nedávné cesty do Švédska se také setkala s předsedou švédského parlamentu, který taktéž projevil zájem o tuto aktivitu. „Bylo to na informační bázi, nemohli jsme tam dělat žádný lobbing, protože procedura projednávání nominací to zakazuje,“ poznamenala nicméně Němcová. 

Miroslava Němcová o Nicholasu Wintonovi:

„Jestli máme nějaké vzory, ke kterým chceme vzhlížet, jestli dnešní generace mají někoho, koho by si mohly vzít za vzor a jeho činy a myšlenky prosazovat ve svém životě, tak je to pro Nobelův výbor to nejlepší doporučení.“

Letošní Wintonova nominace je přitom již třetí, kterou předsedkyně Nobelovu výboru podala. Výbor vybírá každý rok laureáta ze stovek nominací. Loni Nobelovu cenu za mír dostala Evropská unie, podle Němcové tedy vlastně každý z evropských občanů dostal kousek. „Kdybych mohla, tu svoji část pošlu do Londýna Nicholasi Wintonovi,“ řekla na dnešní tiskové konferenci. 

Winton před začátkem druhé světové války organizoval v Československu odjezdy židovských dětí do Británie. Zachránil takto 669 dětí. Jejich rodiny za války většinou skončily v koncentračních táborech a děti, které odvezl Winton do Británie, byly tak často jedinými členy rodin, kteří válku nakonec přežili.

Celá léta přitom zůstávaly činy Nicholase Wintona v zapomnění. Ani nejbližší příbuzní neměli tušení o válečné kapitole jeho života. Do povědomí veřejnosti se dostal až díky dojemnému setkání se svými zachráněnými „dětmi“ ve studiu BBC. Jeho polozapomenuté činy pak připomněl slovenský režisér Matej Mináč, když natočil film Všichni moji blízcí (1999). Podruhé vzdal Mináč hold britskému zachránci o tři roky později v dokumentu Síla lidskosti, potřetí v roce 2011 snímkem Nickyho rodina.

Vydáno pod