Léto se blíží, v pondělí teploty překročí 30 stupňů

Praha – Astronomické léto přijde až příští pátek, letní teploty ho ale o pár dní předstihnou, na tropické třicítky se můžeme těšit už na začátku příštího týdne. Při slunečném počasí se v následujících dnech může oteplit až na 35 stupňů Celsia. A příjemné počasí by měl přinést i víkend, kdy se vyjasní a oteplí na 23 až 27 stupňů. Konec slunečnému počasí pak přinese právě první letní den, v pátek se nejen ochladí, nejspíš vrátí i přeháňky.

Dnes bude sice slunečno, postupně ale bude od západu přibývat oblačnosti. V pátek by si raději lidé měli vzít deštníky, bude zataženo, místy s přeháňkami. Nejvyšší denní teploty nepřekročí 18 až 22 stupňů, pouze na východě území může být až 25 stupňů.

o víkendu se vyjasní a oteplí na 23 až 27 stupňů, lehké přeháňky hrozí jedině v sobotu na jihu a jihovýchodě území. V neděli pak bude sice zataženo, ale beze srážek.

  • Předpověď počasí na příští týden zdroj: ČT24
  • Předpověď počasí na 13. 6. zdroj: ČT24

Poprvé v tomto roce padne tropická třicítka nejspíš v pondělí, důvodem je příliv velmi teplého vzduchu od jihu. „Příští týden jasno, 30 stupňů Celsia, v druhé polovině 35 stupňů Celsia. Možnost lokálních bouřek z tepla,“ potvrdil mluvčí meteorologů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Petr Dvořák.

Jasná obloha pak bude i v dalších dnech, denní maxima mohou vystoupat až na 35 stupňů. Také noci budou velmi teplé, mezi 14 a 19 stupni. Ve středu a čtvrtek ale hrozí místy bouřky.

Na červnový normál, tedy teploty kolem 20 až 25 stupňů, by se mělo počasí vrátit koncem příštího týdne, kdy se nejspíš vrátí i přeháňky. Právě na pátek 21. června přitom vychází začátek astronomického léta.