Schwarzenberg: Naše demokracie je na křižovatce

Praha - Vedení TOP 09 po jednání výkonného výboru strany oznámilo slovy prvního místopředsedy Miroslava Kalouska, že nehodlá destabilizovat zemi bez dostatku věrohodných informací. Situace týkající se zásahu ÚOOZ na Úřadu vlády je ale vážná. Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg prohlásil, že česká demokracie je na křižovatce.

Vedení TOP 09 se usneslo, že zatím nemá důvod snižovat svou důvěru v premiéra Petra Nečase (ODS) nebo destabilizovat vládu. Politické stanovisko bude podle Miroslava Kalouska možné sdělit, až bude k dispozici více informormací. „Doufáme, že informace budou veřejnosti sděleny co nejdříve,“ oznámil: „Situaci, kdy probíhá bezpečnostní akce v bezprostředním okolí předsedy vlády, pokládá TOP 09 za vážnou.“

Karel Schwarzenberg uvedl, že „jsme na rozhodující křižovatce vývoje české demokracie.“ Nabízí se totiž dvě možnosti: buď má policie průkazné důkazy, že se stalo něco nekalého. „Pak to, co se dělo v posledních dvaceti hodinách, může vést k obrodě naší demokracie,“ uvedl. V druhém případě, pokud by důkazy nebyly, jde naopak o ohrožení české demokracie.

„TOP 09 si zachová klid. Čelíme větší odpovědnosti než normálně. Když větší koaliční strana čelí této situaci, my musíme převzít odpovědnost,“ uvedl dále Schwarzenberg. Žádné koaliční jednání zatím není svoláno a TOP 09 nevidí důvod ho svolávat.

Podívejte se na brífink TOP 09:

Druhá koaliční strana se zatím oficiálně nevyjádřila. Jednání předsednictva a poslanců strany LIDEM - liberální demokraté se koná až v pátek 14. června od 08:00. Důvodem je dnešní jednání Bezpečnostní rady státu. Vicepremiérka a předsedkyně LIDEM Karolína Peake uvedla, že situace se jeví jako závažná.

Policie v noci zasáhla na Úřadu vlády. Útvar pro odhalování organizovaného zločinu zadržel některé z nejbližších spolupracovníků předsedy vlády Nečase, včetně šéfky jeho kanceláře Jany Nagyové. Premiér se jí dnes zastal. Zadržení pracovníků Úřadu vlády má podle něj souvislost s údajnými kontakty s vojenským zpravodajstvím a odstoupením tří poslanců ODS ze sněmovny. „Nemám důvodu o slovech svého premiéra pochybovat,“ řekl k tomu Schwarzenberg.