ČSSD shání hlasy na rozpuštění sněmovny, požádala už o mimořádnou schůzi

Praha – Sociální demokraté začali shánět 120 hlasů potřebných pro rozpuštění Poslanecké sněmovny. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka to řekl novinářům po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem. Zároveň popřel, že by na Hradě jednal o tom, kdo bude případně novým premiérem. Sociální demokracie podle předsedy ČSSD upřednostňuje konání nových voleb. Její poslanci už ale odpoledne požádali o svolání mimořádné schůze, kde by se hlasovalo o vyslovení nedůvěry vládě. Prezident nyní jedná s premiérem Nečasem, už před ním byl na Hradě i policejní šéf Martin Červíček. Odpoledne má Zeman jednat také s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem (ODS) a nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem.

„Sdělil jsem panu prezidentovi, že v těchto hodinách vedeme jednání s ostatními parlamentními stranami o tom, zda se nám podaří získat potřebné množství hlasů. Budeme tomu věnovat dnešek, pravděpodobně víkend,“ uvedl Sobotka. TOP 09 a ODS je podle něj také potřeba dát určitý časový prostor „na realistickou reflexi současné situace“. Poslanci, kteří dnes ve sněmovně tleskali projevu Nečase, by se podle předsedy ČSSD měli o víkendu ve svých volebních regionech seznámit s postojem občanů.

O vyslovení nedůvěry vládě se bude možná hlasovat v úterý 18. června

Druhá zvažovaná varianta je hlasování o vyjádření nedůvěry vládě. Předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová dnes odpoledne obdržela žádost podepsanou 51 členy poslaneckého klubu ČSSD o svolání mimořádné schůze, jejímž jediným bodem je návrh na vyslovení nedůvěry vládě. Podle Evy Šmerdové z kanceláře předsedkyně sněmovny by se předběžně mohla schůze konat v úterý 18. června od 14:00.

„Samo toto hlasování ale neřeší současnou krizi… Sociální demokracie upřednostňuje konání nových voleb a neuvažuje o tom, že by vstupovala do vlády bez toho, aniž by znovu měli možnost rozhodnout občané,“ uvedl Sobotka. Schůzka na Hradě podle něj sloužila zejména k tomu, aby si prezident přímo vyslechl postoj sociální demokracie jako hlavní opoziční strany.

Bohuslav Sobotka: „ČSSD pokládá stávající situaci premiéra Nečase i celé jeho vlády za zcela neudržitelnou a vážnou. Skandál poukazuje nejen na možné zneužití jedné z tajných služeb, ale především odhaluje způsob, jakým tato vláda zřejmě získávala politickou podporu v Poslanecké sněmovně.“

Sérii několika jednání prezidenta Miloše Zemana kvůli aktuální politické krizi v souvislosti se zátahem ÚOOZ v politických kruzích a na Úřadu vlády odstartoval policejní šéf Martin Červíček. Podrobnosti schůzky ale známé nejsou. Po Sobotkovi přišel na Hrad premiér Petr Nečas. „S panem prezidentem jsme měli přátelský a korektní rozhovor,“ řekl ke schůzce premiér. Jako poslední přišli ministr spravedlnosti Pavel Blažek a nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Kancelář prezidenta ve čtvrtek oznámila, že Zeman nebude nejnovější politickou krizi komentovat. Nechtěl se vyjadřovat k „neoficiálním a nepodloženým informacím“.

Vydáno pod