Sobotka: „Je tu důvod k tomu, aby se tleskalo?“

Praha - Šéf sociální demokracie Bohuslav Sobotka ironicky poděkoval premiéru Petru Nečasovi (ODS) "za další příspěvek k politické kultuře v naší zemi". Sobotka vnímá rozhodnutí Nečase nerezignovat za další ránu důvěryhodnosti české politiky. Již dopoledne poslanecký klub sociální demokracie požadoval okamžitou rezignaci Petra Nečase. Podle Sobotky premiér v této situaci ztratil jakoukoli politickou legitimitu pro setrvání ve vládě. "Já nevím, jestli tu je nějaký důvod k tomu, aby se tady tleskalo," reagoval Sobotka na Nečasův projev.

Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD 

  • „Není to první skandál premiéra Petra Nečase, ale je rozhodně nejhorší.“
  • „Rozhodnutí premiéra nerezignovat je další rána elementární důvěryhodnosti české politiky.“

Jeroným Tejc, místopředseda ČSSD

  • „Větší mezinárodní ostudu jsme si nemohli ani představit. Nemůžeme se tvářit, že se nic neděje.“
  • „Pokud někdo nabízí výměnou za hlasování místa v dozorčích radách, ve státních a polostátních firmách, je to vážná věc, přinejmenším na odchod vlády, když ne přímo na trestní stíhání.“

Nečas má odejít nikoli v řádu dní, ale v řádu hodin

Sociální demokraté po svém dopoledním jednání vyzvali ODS, TOP 09, Věci veřejné a KSČM k jednání o rozpuštění Poslanecké sněmovny v nejbližším možném termínu tak, aby se otevřela cesta k novým volbám. Na svém stanovisku se poslanecký klub ČSSD shodl jednomyslně. „Toto usnesení chceme naplnit v nejbližších hodinách a dnech,“ poznamenal šéf klubu Jeroným Tejc.

  • „Rezignace premiéra by neměla přijít v řádu dní, ale měla by přijít v řádu hodin. Bude to rezignace, která českou demokracii určitě posílí. Pokud by tady ve funkci nadále zůstával premiér bez důvěry a morální autority, který je zatížen takovýmto obrovským skandálem, tak to ničemu dobrému nepomůže,“ prohlásil předseda strany Bohuslav Sobotka.

Podle předsedy KSČM jsou v okolí premiéra Petra Nečase takové korupční struktury, že by měl okamžitě skončit. „Není možné nic jiného než demise premiéra a omluva veřejnosti.“ řekl Filip. Jeho strana se na tiskové konferenci už nechala slyšet, že žádost o rozpuštění Poslanecké sněmovny podpoří.

Vojtěch Filip, předseda KSČM

  • „Tohle je jeden z velmi smutných dnů, protože pan premiér nepochopil vážnost situace.“

V souvislosti se včerejší razií na státních úřadech včetně Úřadu vlády bylo zadrženo několik bývalých politiků vládní ODS i vysokých státních úředníků. Mezi zadrženými byla i ředitelka kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS) Jana Nagyová, ředitel Vojenského zpravodajství Milan Kovanda, jeho předchůdce a nynější předseda Správy státních hmotných rezerv Ondrej Páleník. Dnes vyšlo najevo, že policie viní Páleníka, Kovandu a dalšího zpravodajce ze sledování premiérovy ženy, které si údajně objednala Nečasova blízká spolupracovnice Nagyová.

Zadržení státní úředníci
Zdroj: ČT24

Stínového ministra obrany Jana Hamáčka tato informace „naprosto šokovala“. „Pokud by se toto podezření potvrdilo, pokládám to za skandál, který v historii Česka nemá obdoby,“ konstatoval poslanec ČSSD. „Zákon o zpravodajských službách jasně říká, jaké jsou pravomoci a úkoly tajných služeb, o sledování manželek premiérů se tam nepíše,“ zdůraznil. Podle místopředsedy ČSSD Michala Haška kvůli aktuální kauze utrpělo mezinárodní renomé Česka. „Další vlády budou mít hodně práce, aby poškozenou reputaci napravily,“ myslí si.

  • „Nedomnívám se, že celá tato monstrkauza by mohla být vyvolána pouze sledováním jedné ženy ženou jinou. Alespoň doufám, že to tak není možné,“ řekla k tomu dnes Peake.
Vicepremiérka Karolína Peake
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Koaliční schůzka podle šéfky nejmenší vládní strany nyní svolána není. Peake ostatně ani nečeká, že by se nové informace o kauze mohla dozvědět od koaličních partnerů, kteří jich prý mají stejně málo jako LIDEM. 

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu zasahoval ve čtvrtek na Úřadu vlády, ministerstvu obrany i řadě dalších míst. Podle olomouckého vrchního státního zástupce Iva Ištvana bylo dnes k 09:00 v souvislosti s razií na státních úřadech obviněno sedm lidí.