Šlégr se vzdal mandátu: Nechci dál přehlížet, co se tu děje

Praha – Těsně před přerušením schůze poslanců se Jiří Šlégr (NS-LEV 21) vzdal poslaneckého mandátu. Naznačil, že k jeho rozhodnutí přispěly i současné události kolem razie v nejvyšších vládních kruzích. „V posledních měsících se dost hovořilo o tom, že složím mandát poslance Parlamentu České republiky a vrátím se zpět do sportovního prostředí. Myslím si, že situace, v jaké se nacházíme, je pro mě ideální situací, kdy toto mohu učinit,“ konstatoval Šlégr.

„Už nechci být nadále u toho, jak budeme přehlížet věci, které se zde dějí. Nechci se na tom podílet, a proto se vrátím tam, kam si myslím, že patřím – do toho čistého prostředí mezi sportovce,“ řekl Šlégr poslancům, kteří následně propukli v smích. Šlégr ale pohotově kontroval poznámkou: „Jsem rád, že se smějete. Až se ti sportovci zase budou odněkud vracet, tak se s nimi přijdete vyfotit.“

Na závěr Šlégr dodal, že své rozhodnutí dlouho zvažoval a že pro něj bylo jeho působení ve sněmovně „obrovskou životní zkušeností“. „Já vám za ni děkuji a k dnešnímu dni skládám mandát poslance Parlamentu České republiky,“ prohlásil olympijský vítěz v ledním hokeji z Nagana.

JIŘÍ ŠLÉGR

Jihlavský rodák, který nedávno oslavil 42. narozeniny, je členem prestižního Triple Gold Clubu, který sdružuje hokejisty, jimž se povedlo vyhrát na olympijských hrách, mistrovství světa a ve Stanleyově poháru.

Má za sebou přes 600 zápasů v NHL, v níž získal titul v roce 2002 s Detroitem.

Bohatou kariéru ukončil po sezoně 2011/12, kdy pomohl zachránit Litvínov v extralize, i kvůli vleklým problémům se zády.

Začátkem května však přiznal, že mu hokej chybí. Motivací pro něj byl i výkon dalšího šampiona z Nagana Martina Straky, který letos dovedl Plzeň k historickému titulu v extralize.

V politice ale Šlégr zůstává. Vedle místopředsednictví ve straně NS-LEV 21 zastává také funkci ministra pro sport ve stínové vládě stejné strany. V dolní komoře má Šlégra nahradit jeden z hlavních sponzorů národních socialistů Jiřího Paroubka, stranický místopředseda Petr Benda.