MF Dnes: Policie podezírá z uplácení právě premiéra Nečase

Praha - V policejním usnesení o zahájení trestního stíhání v nynější kauze údajné politické korupce se objevuje také jméno předsedy vlády Petra Nečase (ODS). „V kauze uplácení tří poslanců je zjevné, že policie považuje za muže, který slíbil údajné úplatky, právě Petra Nečase,“ uvedl v rozhovoru pro ČT24 Tomáš Syrovátka z MF Dnes, který měl možnost do spisu nahlédnout.

Podle policie dal údajně Petr Nečas třem někdejším poslancům ODS slib, že dostanou významné posty v polostátních firmách. Detektivové takové domluvy označují za úplatek. „Je pravděpodobné, že v nejbližších hodinách dorazí do Poslanecké sněmovny žádost o jeho vydání k trestnímu stíhání,“ říká o Nečasovi Syrovátka.

„Premiér Petr Nečas dal po 18. 9. 2012 slib prostřednictvím Jany Nagyové a Romana Bočka třem poslancům poskytnutí úplatku formou významných postů,“ uvádí se podle MF Dnes v policejním usnesení.

Policie prý vychází z odposlechů a textových zpráv, které si mezi sebou vyměňovali premiér Nečas, člen představenstva Českých drah Roman Boček, premiérova spolupracovnice Nagyová a tehdejší poslanci Petr Tluchoř, Ivan Fuksa a Marek Šnajdr.

  • Ve zprávě z 11. prosince 2012, kterou měla napsat Jana Nagyová premiéru Nečasovi, Bočkovi a dvěma poslancům, údajně stojí: „Čepro nebo Mero, předseda DR - Šnajdr.“

Vyšetřovatelé zatím nevyvrátili, že se zajímají o Petra Nečase, připomíná Syrovátka - vzhledem k tomu, že má poslaneckou imunitu, tak zatím nemohli onu skutečnost potvrdit.

„Odposlechy v souladu s trestním řádem, jak, předpokládám, byly činěny zde, mají velkou váhu,“ komentovala odposlechy ve Studiu ČT24 advokátka Dagmar Raupachová: „Nepředpokládám, že by policie nebo státní zastupitelství udělaly chybu.“

  • „Bude velmi záležet na přesné formulaci, kterou má policie zaznamenanou,“ připomíná advokátka Raupachová.  

Tomáš Syrovátka a Dagmar Raupachová ve Studiu ČT24: