Politické handly fungují už léta. Přišel čas změny?

Praha – Obvinění dvou exposlanců ODS z korupce vzbuzuje otazníky nad současnou politickou praxí, shodují se komentátoři. To, že politici za změnu postojů něco na oplátku dostanou, funguje už léta. Znamená to tedy konec stranické politiky, jak se v projevu před poslanci ptal premiér Petr Nečas?

„Je to zavedená praxe v Česku, že poslancům, kteří přeběhnou, nebo udělají něco, co ta druhá strana nechtěla, se za to něco dá, tak to prostě chodilo i dřív,“ upozornil ve Studiu ČT24 komentátor Aktuálně.cz Martin Fendrych. Rovněž komentátor Hospodářských novin Jindřich Šídlo podotýká, že aplikovat paragrafy na v podstatě dosud běžnou praxi je úplné novum. „Pak vstupujeme do zcela nové éry, v níž ovšem politika, jak ji dosud známe, nemůže existovat,“ myslí si Šídlo.

Podle Nečase odchod Petra Tluchoře, Ivana Fuksy a Marka Šnajdra (všichni ODS) ze sněmovny a to, že pak získali funkce, není důvod ke kriminalizaci. Nečas také řekl, že takto se o své členy postaraly všechny parlamentní strany v rámci politické dohody. Opak by podle premiéra znamenal nakročení „ke konci stranické politiky“. „Záleží na tom, jak to konkrétně proběhlo. Jestli má policie třeba odposlechy, kde se dohaduje - ty odejdeš a dostaneš to a to - tak pak má slušnou šanci s tím u soudu uspět,“ domnívá se Fendrych.

Bývalého poslance Tluchoře a někdejšího ministra zemědělství Fuksu viní policie z korupce. Podle vyšetřovatelů se vzdali poslaneckých mandátů za nabídku výhod. Marek Šnajdr, bývalý šéf správní rady VZP, dosud obviněn nebyl, protože je v zahraničí. Podle státních zástupců však jednání této trojice bylo v podstatě shodné, a tak je Šnajdrovo obvinění vysoce pravděpodobné.

Šnajdr byl po odchodu ze sněmovny jmenován do dozorčí rady společnosti Čepro, Fuksa zamířil do čela Českého Aeroholdingu. Ohledně Tluchoře média spekulovala, že získá místo ve společnosti ČEZ. Petr Tluchoř to ale popřel s tím, že pracuje jako konzultant pro soukromou společnost. 

Martin Fendrych, komentátor Aktuálně.cz, soudí, že premiér Nečas přišel o důvěryhodnost a celá kauza znamená jeho politický konec. „Je překvapivé, že Nečas nereflektuje to, že se ho to osobně týká,“ podivil se Fendrych.

Dvořáková: Nové volby, noví lidé, ale starý systém

Politoložka Vladimíra Dvořáková pak v této souvislosti upozorňuje, že nejde ani tak o konkrétní lidi, ale o celý systém, který umožňuje politikům chovat se tímto způsobem. „Po nových volbách přijdou třeba i noví lidé, ale do stejně fungujícího systému,“ uvedla ve Studiu ČT24 Dvořáková.

Dvořáková se domnívá, že Česku zoufale chybí nezávislé kontrolní instituce, respektive že neplní svou funkci - ať už jde o Národní bezpečnostní úřad nebo Nejvyšší kontrolní úřad, který byl dlouhodobě bez vedení. Kdyby kontrolní mechanismy fungovaly, mohlo se na vše přijít mnohem dříve a policie nemusela dojít až na Úřad vlády, míní politoložka.

Rozdíl mezi Českem a „civilizovanými zeměmi“ vidí Dvořáková i v tom, že zdejší politici mají hroší kůži a rezignace není příliš častým jevem. S nadsázkou pak dodala, že konec kariéry jednotlivce u nás může nastat v podstatě jen tehdy, když politik zaškrtí manželku před televizními kamerami. „Politik není běžný občan, musí se ze všeho zodpovídat,“ uzavřela Dvořáková.

Vydáno pod