Policie navrhla vazbu pro obviněné, soud rozhodne v sobotu

Praha/Ostrava – Okresní soud v Ostravě obdržel žádost policie o uvalení vazby na obviněné osoby v souvislosti s policejní razií na státních úřadech. Obvinění už odpoledne a v podvečer zamířili kvůli vazebnímu jednání z Prahy do Ostravy. Jako první dorazila po 18:00 na policejní služebnu v Masné ulici v doprovodu maskovaných policistů šéfka premiérova sekretariátu Jana Nagyová. Další obvinění byli podle neoficiálních informací převezeni na policejní stanici v Ostravě Porubě. Ostravský soud by měl na základě podnětu policie rozhodovat v sobotu od 8:00. Výslech posledního obviněného by měl začít ve 14:00.

Dnešní výslechy probíhaly pravděpodobně už od rána v policejním objektu v pražských Hrdlořezích. Na místě bylo viděno několik aut s policejními majáky a také luxusní automobily včetně vozů s olomouckou poznávací značkou. Z pražských Hrdlořez putovali obvinění zřejmě do policejní ústředny na Zbraslavi. Odtud už jejich cesta měla směřovat do Ostravy.

Při zásahu policistů Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), který začal v noci na čtvrtek a přes den pokračoval, bylo zadrženo několik politiků vládní ODS i vysokých státních úředníků. Policie následně obvinila sedm z osmi zadržených - Janu Nagyovou, šéfa Vojenského zpravodajství Milana Kovandu, jeho předchůdce Ondreje Páleníka, zaměstnance Vojenského zpravodajství, jehož jméno dosud není známo.

Zatčení na úřadě vlády
Zdroj: ČT24/ISIFA/ČTK/ČT24

Podle náznaků by ale mohlo jít o plukovníka z Vojenského zpravodajství Jana Pohůnka. Dále se obvinění týká dvou bývalých poslanců ODS Petra Tluchoře a Ivana Fuksy a údajně také exnáměstka ministra zemědělství Romana Bočka.  

Celé vyšetřování vychází ze situace kolem odchodu tří „rebelujících“ poslanců z ODS, kteří odmítli z ideových důvodů podpořit zvýšení DPH. Podle policie se vzdali poslaneckého mandátu, a umožnili tak přijetí vládního daňového balíčku poté, co jim „s největší mírou pravděpodobnosti bylo přislíbeno konkrétní plnění, na které neměli nárok“. Mělo jít o funkce v organizacích spadajících pod stát, konkrétně žalobci zmínili České dráhy, Čepro a Český aeroholding. Osoby spojené s organizací tohoto skutku jsou stíhány pro korupční trestné činy podplácení a přijímání úplatku.

Další částí vyšetřování je údajné sledování premiérovy manželky, které si u Vojenského zpravodajství měla zadat právě Nagyová. Řada politiků považuje právě podezření, že by blízká Nečasova úřednice mohla soukromě úkolovat kontrarozvědku, za nejzávažnější. ČSSD už kvůli tomu předložila návrh na hlasování do důvěře vládě, které proběhne v úterý.

Ivo Rittig a Roman Janoušek
Zdroj: ČT24/ČT24, ČTK

Policie si posvítila i na kmotry

Policisté však během čtvrteční akce zasahovali také v kancelářích lobbistů Ivo Rittiga a Romana Janouška. Jejich možná spojitost s vyšetřováním vládních úřadů zatím není objasněná. Detektivové však neváhali zabavit desítky spisů. U Rittiga šlo například o vliv v podniku Lesy ČR. ČT zjistila, že si odtud kriminalisté odnesli smlouvu, díky které firma Ivo Rittiga získala miliony korun za vytvoření etického kodexu a rádce k rozpočtovým plánům.

Nadační fond proti korupci navíc Rittiga obvinil, že na jeho účty přicházely desítky milionů za provize z pražského dopravního podniku. Rittig to popřel. Jeho vliv ale sahá do nejvyšších pater politiky. „Od nějakých časů, kdy Františka Mrázka, kdy ten chodil za poradci premiéra na Úřad vlády, tak tady už on jako suverén sám přijímá předsedu vlády,“ glosoval Stanislav Beránek ze společnosti Transparency International.

Firmy Romana Janouška v minulosti čerpaly peníze například ze zakázek Všeobecné zdravotní pojišťovny. Jím ovládaná společnost Tardus získala velký podíl v reklamní agentuře Českých drah, a to bez výběrového řízení. Zatím je ale jasné, že kriminalisté mají dokumenty k pražským stavebním zakázkám z dob primátora Béma. „Ty materiály, které jsme zajistili, a to, co nám při té realizaci bylo umožněno, tak nás to posune dál a ta naše činnost ještě neskončila,“ dodal šéf ÚOOZ Robert Šlachta. 

Vydáno pod