Kalousek: Byl způsob zadržení špičkových generálů přiměřený?

Praha - Ministr financí a první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek nesouhlasí s postupem policie v souvislosti se zadržením šéfa a exšéfa Vojenského zpravodajství Milana Kovandy a Ondreje Páleníka. „Dva špičkoví generálové, hrdinové z Afganistánu s obrovským kreditem, a hlavně šéfové vojenské zpravodajské služby byli odvlečeni do cely a policie obsadila spisovny vojenského zpravodajství,“ řekl Kalousek v rozhovoru pro ČT24. „Kladu si otázku, zda je to přiměřený zásah vzhledem k tomu, z čeho jsou obviněni,“ dodal.

Podobně by se podle něj mohly bezpečnostní složky chovat, kdyby šlo o špionáž nebo ohrožení státu. „A ne když někdo někoho jeden den možná sledoval nebo nesledoval,“ myslí si Kalousek. Pokud se sledování prokáže, měli by jeho viníci podle něj samozřejmě být potrestáni, to ale nic nemění na tom, že s formou jejich zatčení Kalousek nesouhlasí.

  • „Jsme si naprosto jisti, že vedeni zásadou přiměřenosti musely orgány činné v trestním řízení místo relativně diskrétního sdělení obvinění učinit takovýto mediální humbuk a sdělit okamžitě do celého světa, že Česká republika má zatčeny dva vysoké důstojníky své zpravodajské služby?“ ptá se Kalousek.

Takovýmto zásahem došlo podle ministra k imobilizaci Vojenského zpravodajství a k poškození zájmů České republiky. Podle něj se tímto mediálně zveřejněným zásahem mezinárodní důvěra v české zpravodajské služby „limitně přiblížila nule“.

„Co bylo důvodem k takovémuto zásahu, jehož ohlas významně poškodili pověst České republiky a především významně poškodil vojenské zpravodajství?“ ptá se Kalousek, podle nějž je třeba prošetřit, zda zásah nebyl jen záminkou k poškození vojenského zpravodajství.

  • „Musíme si klást otázku, zda zásah byl nutný vzhledem k podezření, nebo podezření bylo záminkou k zásahu ve Vojenském zpravodajství,“ uvedl Kalousek.

„Jestliže z politické dohody budeme dělat trestné činy, ať nám vládnou vyšetřovatelé.“

„Vysvětlení pana premiéra je pochopitelné a vysvětlitelné,“ myslí si Kalousek, který také věří tomu, že jde o dvě nesouvisející kauzy. „Otázkou je, jestli je časový souběh nešťastnou náhodou, nebo úmyslem,“ uvedl ministr.

Že poslanci dostanou za loajální chování místo v některém ze státních podniků, pokud tomu odpovídá jejich kvalifikace, je podle Kalouska naprosto v pořádku. Ministr financí také poukázal na to, že pokud by šlo o výměnu, nebyla by pro odcházející poslance finančně příliš výhodná. Zatímco plat poslance je kolem 70 tisíc, v dozorčí radě například společnosti Čepro se platy pohybují kolem 30 tisíc.

Kalousek souhlasí s premiérovým příměrem, že takováto nabídka je podobná, jako když mu Petr Nečas nabídl místo ministra financí výměnou za podporu jeho jako premiéra. Kalousek také poukázal na podobný případ z minulosti:

  • „Poté, co Jaroslav Tvrdík rezignoval na funkci ministra obrany, byl jmenován prezidentem ČSA. Domníváte se, že nebyl nikdo kvalifikovanější? Ne, byla to legitimní politická dohoda uvnitř ČSSD. Jestliže z politické dohody budeme dělat trestné činy, tak přestaňme volit politiky a nechť nám vládnou vyšetřovatelé.“