Šest obviněných včetně Nagyové zamířilo do vazby. Kovanda je na svobodě

Ostrava - Okresní soud v Ostravě uvalil vazbu na šest obviněných v souvislosti s policejní razií na státních úřadech. Obvinění se týkají dvou případů, jejichž spojovacím článkem má být šéfka premiérova sekretariátu Jana Nagyová. V rámci kauzy uplácení tří tzv. rebelů skončil ve vazbě bývalý náměstek ministra zemědělství Roman Boček, exministr zemědělství za ODS Ivan Fuksa a bývalý poslanec za ODS Petr Tluchoř. V kauze nelegálního sledování putuje do vazby bývalý šéf Vojenského zpravodajství Ondrej Páleník, příslušník kontrarozvědky Jan Pohůnka, Páleníkova nástupce Milana Kovandu soud propustil a bude stíhán na svobodě. K obviněním se totiž doznal. Státní zástupce chce poslat do vazby i bývalého poslance ODS Marka Šnajdra, jasno bude v neděli.

Soud uvalil na obviněné takzvanou koluzní vazbu, která má zabránit tomu, aby mohli ovlivňovat svědky. Šest obviněných v kauze Nagyové, které poslal soud do vazby, bude nyní ve věznicích v Olomouci, Ostravě a Brně. Někteří budou ve stejné věznici.

Důvod? Nebezpečí, že by ovlivňovali svědky

„Dopadlo to jako u ostatních, paragraf 67 písmeno b, nebezpečí ovlivňování svědků. Můj názor je ten, že by svědky nemohla ovlivňovat, protože už poměrně podrobně vypovídala před policií včera,“ řekl k důvodům vazby Nagyové advokát Eduard Bruna. Podle jeho slov snáší dění poměrně dobře a mluví velmi racionálně. „Už to dělám dlouho, takže jsem viděl spoustu lidí v této situaci a je na tom ještě lépe než někteří chlapi,“ dodal. Podle Bruny Nagyová nechtěla sledováním nikoho poškodit.

Z jeho slov plyne, že Nagyová nepopírá své pochybení, „asi nesprávně vyhodnotila situaci“. Premiér prý o jejích krocích nevěděl. Sledováním prý chtěli „někteří lidé někomu prokázat službu a překvapit ho informacemi“.

Advokát Jany Nagyové Eduard Bruna
Zdroj: ČT24

Nagyová čelí obvinění z organizátorství trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby a z podplácení, hrozí jí až pět let vězení. Podle policie nechala kvůli svému soukromému zájmu sledovat tři lidi vojenským zpravodajstvím a figuruje i v kauze údajné korupce rebelujících poslanců z ODS.

Mluvčí ostravského soudu Alexandr Dadam:

  • „Obvinění budou umístěni do vazební věznice v Ostravě, v Olomouci a v Brně.“
  • „Čtyři si podali stížnost, jeden se vzdal práva stížnosti, jeden si ponechal čas na rozmyšlenou.“

Tluchoř nechápe podstatu obvinění, o Šnajdrově vazbě se bude rozhodovat v neděli

Exministr zemědělství Ivan Fuksa je spolu s dvojicí dalších někdejších rebelujících poslanců ODS Petrem Tluchořem a Markem Šnajdrem obviněn z toho, že se vzdal mandátu za nabídku výhod, což vyšetřovatelé hodnotí jako korupční jednání. Boček se prý na korumpování poslanců podílel.

Podle slov Bočkova obhájce Filipa Seiferta je důvodem vazby také obava z možného ovlivňování svědků a spoluobviněných. Jeho klient s obviněním nesouhlasí, dělal prý pouze politickou práci. „Proti usnesení o zahájení trestního stíhání jsme podali stížnost, kterou budeme odůvodňovat, stejně tak jsme podali stížnost proti vzetí do vazby,“ dodal Bočkův obhájce.

Advokát exposlance Petra Tluchoře Marek Nespala při vstupu do budovy jen krátce uvedl, že všechna obvinění proti jeho klientovi považuje za absurdní. „Rozhodování bylo dlouhé a přerušované. Bylo to velmi náročné, jak pro soud, tak i pro nás,“ řekl Nespala po skončení jednání o vazbě. Jeho klient podle advokáta stále nerozumí předmětu obvinění. Jde o delikátní právní problém, který určitě skončí u soudů nejvyšších stupňů, řekl Nespala. „Aby politici věděli, pokud převezmou politickou funkci, co můžou a co nemůžou, protože prozatím si mysleli, že jednání o těchto věcech je zcela normální,“ dodal.

Šnajdr byl kvůli svému pobytu v zahraničí obviněn později než ostatní ze skupiny, a to v pátek. Žalobce už návrh na jeho vzetí do vazby podal, zda tam zamíří i on, by měl soud rozhodovat v neděli mezi 13. a 14. hodinou.

Nelegální sledování: Kovanda měl za to, že jedná v zájmu ČR

Podle vyšetřovatelů se tři vojenští zpravodajci na objednávku Nagyové podíleli na nelegálním sledování trojice osob, mezi nimiž byla manželka premiéra Petra Nečase Radka a dva zaměstnanci Úřadu vlády. Akci provedli bez zákonného povolení ministra obrany. Právník šéfa Vojenského zpravodajství Milana Kovandy Jiří Matzner tlumočil ještě před soudním rozhodnutím přesvědčení svého klienta, že při sledování jednal v zájmu ČR.

Ostravský soud nakonec Kovandu propustil na svobodu. „Jmenovaný obviněný se ke svému jednání opakovaně doznal a i sám státní zástupce navrhl jeho propuštění ze zadržení právě s ohledem na tuto skutečnost,“ informoval mluvčí soudu Alexandr Dadam s tím, že stíhání Kovandy tedy pokračuje na svobodě. Po osvobozujícím verdiktu odešel postranním vchodem ostravského soudu, aby se vyhnul novinářům. Podle Matznera se cítil „velmi šťastně“. „Plyne to z jeho postoje a z jeho morálního kreditu. Myslím si, že to jsou ty hlavní důvody,“ vysvětlil rozhodnutí soudu Kovandův obhájce.

„Inženýr Páleník byl vzat do vazby z důvodu koluzní vazby…, podali jsme stížnost, bude o ní rozhodovat krajský soud,“ prohlásil v krátkém vyjádření Páleníkův obhájce Jiří Novák. K psychickému stavu svého klienta jen podotkl: „Nese to statečně.“ 

Soud nakonec uvalil vazbu i na příslušníka Vojenského zpravodajství Jana Pohůnka, je obviněn ze zneužití pravomoci úřední osoby kvůli svému podílu na nelegálním sledování. „Stížnosti proti usnesení se vzdal,“ dodal Dadam.

Mluvčí ostravského soudu Alexandr Dadam: "Jedná se o poměrně netradiční a náročný výkon, protože jde o složitou a spisově rozsáhlou věc. Běží zde jedna lhůta o rozhodnutí o vazbě u sedmi obviněných a musíte se vlézt do 24 hodin. Trestný řád je neúprosný, pokud by to soud nestihl v zákonné lhůtě, musel by rozhodnout o propuštění. V daném případě se vše stihlo tak, jak mělo."