Zeman v Lidicích varoval před extremismem

Lidice - „Musíme se ptát, zda nebezpečí, které tehdy mimo jiné vyvrcholilo lidickou tragédií, není mezi námi, byť v zárodcích, stále přítomno,“ upozornil prezident Miloš Zeman při svém dnešním projevu v památníku Lidice. Účastnil se pietní akce, připomínající vyhlazení obce Lidice nacistickými vojáky před 71 lety. Oznámil při té příležitosti, že autorku sousoší lidických dětí ocení in memoriam státním vyznamenáním.

Před nenápadnými hrozbami, které mohou přerůst v tragédie, jakou je ta lidická, a nevšímavostí k nim varoval Zeman už v podobném projevu při tryzně v Terezíně. V Lidicích poukazoval především na nebezpečí extremismu. „Rád bych se zastavil nad nevinně znějícím heslem Čechy Čechům. Falešní hlasatelé národní výlučnosti nám tvrdí, že máme být hrdi na to, že jsem se někde narodili. Ale narodit se není naše zásluha. Hrdi máme být na celoživotní dílo - jak své, tak svých spoluobčanů. Ona falešná hrdost na pouhý fakt narození se vede právě k oněm představám národní výlučnosti, představám herrenvolku, nenávisti k cizincům,“ promlouval ke stovkám shromážděných Zeman.

Za příklad díla, na něhož bychom měli být hrdi, považuje sousoší 82 zavražděných lidických dětí, které vytvořila sochařka Marie Uchytilová. „Nejkrásnějí a současnějí nejsmutnější pomník, jaký jsem v životě poznal,“ poznamenal Zeman. Uchytilová na pomníku pracovala bez objednávky, z vlastního popudu, a to až do své smrti 16. listopadu 1989. Své životní dílo však v Lidicích nikdy nespatřila. První třicítka soch byla instalována až v roce 1995. Vyznamenání sochařce udělí prezident „za její celoživotní práci“ in memoriam, u příležitosti státního svátku 28. října.

Dnešní pietní akce v Lidicích se kromě lidických žen účastnil také kardinál Dominik Duka, senátor Jiří Dinstbier či ministr zemědělství Petr Bendl, který zastupoval premiéra Petra Nečase. 

Lidice nacisté vypálili 10. června 1942. Důvodem bylo domnělé spojení jednoho z lidických obyvatel s atentátem na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. V obci bylo zastřeleno 173 mužů, ženy byly internovány v koncentračním táboře a děti, kromě několika vybraných na poněmčení a batolat do jednoho roku, zavraždili nacisté plynem ve vyhlazovacím táboře. Celkem zemřelo 340 lidických obyvatel. Po ukončení války se do vlasti vrátilo 143 lidických žen a 17 dětí.