Zeman: Vláda by neměla pokračovat, důkazy jsou dostatečné

Praha - Prezident Miloš Zeman považuje dosud známá fakta v aféře kolem Jany Nagyové za dostatečné důkazy na to, aby vláda premiéra Petra Nečase skončila. Hlava státu to nepřímo sdělila v Lidicích, kde se zúčastnila pietního aktu u příležitosti 71. výročí jejich vyhlazení. O konci Nečasova kabinetu a předčasných volbách chce ČSSD jednat i s TOP 09, Miroslav Kalousek ale v rozhovoru pro ČTK to ale nepředpokládá dřív než po úterním hlasování o nedůvěře kabinetu. TOP 09 svolala na 18:00 jednání svého předsednictva.

Na otázku, zda má v současné situaci vláda premiéra Petra Nečase pokračovat, odpověděl Miloš Zeman: „Já pokládám vznesená obvinění za velmi závažná a po vyslechnutí jak pana policejního prezidenta, tak pana nejvyššího státního zástupce, docházím k závěru, že jsou podložená dostatečnými důkazy. To je sice nepřímá, ale poměrně jasná odpověď.“ S policejním prezidentem Martinem Červíčkem a nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem hovořil prezident při pátečních schůzkách, na které si oba pozval na Hrad. Prezident Zeman se k vyšetřování dosud příliš nevyjadřoval.

Ministerský předseda odstoupit odmítá a dosud ho podporovali i jeho spolustraníci a ostatní strany vládní koalice. Podle některých se však jejich postoj může změnit, pokud dnes ostravský soud uvalí na Nagyovou vazbu. O demisi Nečasovy vlády a předčasných volbách chce jednat ČSSD mimo jiné s vládní TOP 09, koaliční strana to ale nepředpokládá dřív než po úterním hlasování o nedůvěře kabinetu. TOP 09 svolala na 18:00 jednání svého předsednictva.

Předsedkyně LIDEM Karolína Peake: „Vzetí do vazby pochopitelně potvrzuje, že i soud, který o něm rozhodl, považuje obvinění za velmi závažná. Je také fakt, že premiér zatím do situace jasno nevnesl. Není proto jasné, zda se tyto kroky děly s jeho vědomím, což by bylo velice skandální, nebo se mu děly pod nosem, což by bylo minimálně nebystré. Chceme pochopitelně jednat uvnitř strany i s ostatními stranami.“

Premiér o jednání Nagyové prý nevěděl

Premiér Petr Nečas svou roli ve skandálu osvětloval také Výkonné radě ODS. „V podstatě to hlavní, co nás zajímalo, byly aktivity jeho tajemnice paní Nagyové. On nám sdělil, že v daném okamžiku ve své horlivosti pravděpodobně udělala nějaké kroky. Údajně o tom nevěděl, to nám řekl,“ komentoval páteční jednání senátor za tuto stranu Přemysl Sobotka. Vše je podle něj v „informačním vývoji“ a je nutné počkat na výsledky dnešního dne.

Petr Nečas
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka po pátečním setkání s prezidentem oznámil, že ČSSD začala shánět 120 hlasů potřebných pro rozpuštění Poslanecké sněmovny. „Počínaje pátkem jsme začali konzultovat s jednotlivými parlamentními stranami… Je zřejmé, že hlasy pro rozpuštění Poslanecké sněmovny můžeme získat teprve v okamžiku, kdy vláda podá demisi, nebo jí bude vyslovena nedůvěra,“ řekl dnes pro ČT Sobotka.

Vydáno pod