Schwarzenberg: „Jsem pro to, aby vláda pokračovala“

Praha - TOP 09 preferuje akceschopnost exekutivy, vládní pomoc po povodních a naplňování programu rozpočtové odpovědnosti až do řádných voleb. Žádá též jednání koalice, a to nejpozději zítra. Po jednání předsednictva strany to řekl její místopředseda Miroslav Kalousek. Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg k tomu dodal, že jeho strana v době, kdy spoluvytvářela tuto vládu, na sebe brala jisté závazky a měla by tudíž svou práci dokončit. „Já jsem pro to, aby vláda pokračovala,“ řekl na tiskové konferenci.

Na otázku, zda je možné pokračovat se stávajícím premiérem, reagoval vicepremiér Schwarzenberg následovně: „Možné je všechno v životě, ale všechny detaily si řekneme poté, co budeme mluvit s koaličními partnery. My taky o vládě nerozhodujeme, nejsme jediní hráči.“

Premiér Petr Nečas večer pro televizi Nova opět zopakoval, že nehodlá rezignovat, současná vláda by podle něj měla pokračovat. Předčasné volby podle něj nejsou řešením.

Z prohlášení předsednictva TOP 09

"Předsednictvo TOP 09 uložilo předsedovi Karlu Schwarzenbergovi požádat koaliční partnery o jednání k současné situaci, které se uskuteční nejpozději zítra. Předsednictvo zároveň schválilo mandát pro své představitele na toto jednání:

Priority: Zachování plné akceschopnosti exekutivy pro pomoc oblastem a lidem postiženým povodněmi, naplňování programu vlády rozpočtové odpovědnosti až do termínu řádných voleb v roce 2014, poctivá reflexe stávající situace."

Politici byli před jednáním skoupí na slovo

  • Petr Gazdík, šéf sněmovního poslaneckého klubu a lídr hnutí Starostové a nezávislí (STAN): „Věřím, že se konečně někam posuneme. Situace je skutečně neudržitelná.“
  • Ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová: „Dneska je možné všechno, ale považuji to za méně pravděpodobné a neodpovědné. Sama na vladní pozici nelpím a také si myslím, že to jednoznačně budu na jednání deklarovat.“

Místopředseda strany Miroslav Kalousek se poté, co soud poslal šéfku premiérova sekretariátu Janu Nagyovou do vazby, nechal slyšet, že situace je vážná. TOP 09 dostala dnes dopoledne nabídku k jednání od sociáních demokratů. Strana ale prostřednictvím Kalouska vzkázala, že jakékoli rozhovory s ČSSD připadají v úvahu až po úterním hlasování o nedůvěře vládě.

Sociální demokraté vyvolali kvůli kauze hlasování o nedůvěře Nečasově vládě, s velkou pravděpodobností se odehraje právě v úterý. Zároveň plánují oslovit velké sněmovní strany a shodnout se s nimi na rozpuštění sněmovny, které by vedlo k novým volbám. Předseda poslanců ČSSD Jeroným Tejc dnes řekl, že jednání se už konalo s KSČM, obě stany podle Tejce nalezly shodu. Podrobnosti o případných dalších schůzkách ale nechtěl Tejc sdělovat. 

Bohuslav Sobotka a Miroslav Kalousek
Zdroj: ČT24

Server Novinky.cz dnes dopoledne s odvoláním na zdroje z TOP 09 napsal, že Kalouskova strana začne s ČSSD vyjednávat v neděli. Premiér Petr Nečas letí v ten den do Varšavy na jednání premiérů zemí visegrádské čtyřky a na schůzku s japonským předsedou vlády. „To není informace, to je provokace. Já vylučuji, že bychom se s nimi sešli do okamžiku zahájení schůze sněmovny,“ prohlásil ale Kalousek.

  • Bohuslav Sobotka (ČSSD): „My jsme TOP 09 nabídli jednání o tomto víkendu. V případě, že TOP 09 tuto nabídku přijme, tím prvním tématem je otázka pádu Nečasovy vlády a druhým je, zda TOP 09 všemi svými poslanci podpoří rozpuštění Poslanecké sněmovny a konání nových voleb.“
  • „My samozřejmě jednáme se všemi demokratickými stranami, ale v této situaci se nemůžeme sejít se sociálními demokraty do okamžiku hlasování o nedůvěře vládě, kterou oni vyvolali,“ reagoval Kalousek na nabídku ČSSD v rozhovoru pro ČT24.

Premiér Nečas čelí politické krizi po rozsáhlé policejní akci, která kromě jiného znamenala zatčení jeho spolupracovnice Jany Nagyové. Nagyová čelí v jednom případě, který se týká kauzy tří někdejších rebelů za ODS, obvinění z podplácení právě kvůli tomu, že výměnou za odchod ze sněmovny nabízela trojici posty ve firmách se státní účastí. Ve druhém případě je žena, které hrozí až pět let vězení, obviněna z organizování zneužití pravomoci úřední osoby. Kvůli soukromému zájmu prý nechala vojenské zpravodajce sledovat trojici osob, mezi kterými byla Nečasova manželka Radka, dále zaměstnankyně a řidič Úřadu vlády, bez nutného zákonného souhlasu ministra obrany. Obviněni jsou také bývalý šéf Vojenského zpravodajství Ondrej Páleník, jeho nástupce Milan Kovanda a další ze zpravodajců. Šest obviněných míří do vazby, Kovanda se ke sledování doznal a je na svobodě. O vazbě na Marka Šnajdra bude jasno v neděli.

Soud dnes rozhodl o uvalení vazby nejen na Janu Nagyovou, ale i na exministra zemědělství Ivana Fuksu a bývalého šéfa poslaneckého klubu Petra Tluchoře. Více zde. 

Opoziční strany jednoznačně žádají odchod premiéra a tím i pád celé vlády, vyvolaly také už v pořadí pátý pokus vyslovit vládě nedůvěru. Vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM) v pátek uvedla, že její důvěra v Nečase klesá pod bod mrazu. Už v úterý by se tak mohla uskutečnit mimořádná schůze k vyslovení nedůvěry vládě. 

K vyslovení nedůvěry stačí 101 hlasů poslanců, k rozpuštění sněmovny ale ČSSD potřebuje ústavní většinu, tedy 120 hlasů.

Vydáno pod