Zaorálek: Omlouvat se Nečas může třeba své ženě, ale ať odstoupí

Praha - Uvalení vazby na premiérovu blízkou spolupracovnici Janu Nagyovou a na exposlance ODS je podle ČSSD signál pro premiéra, že je čas odejít. „Premiér čelí podezření, že na úřadu vlády došlo k propojení nejvyšších pater politiky s organizovaným zločinem, že se upláceli poslanci a byly zneužívány tajné služby. To jsou věci, za které se chce omluvit občanům? Tohle ať si vyřeší třeba se svou bývalou ženou, ale je to naprosto účelové,“ řekl místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. K okamžité rezignaci Nečase vyzval také předseda KSČM Vojtěch Filip. Podle vicepremiérky Karolíny Peake (LIDEM) rozhodnutí soudu potvrzuje závažnost vznesených obvinění.

Vazba Nagyové by měla být pro Nečase jasným signálem k odchodu, myslí si místopředseda ČSSD Michal Hašek. Jeho strana už kvůli kauze vyvolala ve sněmovně hlasování o nedůvěře vládě, věří, že v něm někteří z nynějších vládních politiků budou hlasovat spolu s opozicí.

  • „Každá další hodina, kdy se Petr Nečas bude zuby nehty držet premiérského křesla a ODS, TOP 09 a LIDEM budou za každou cenu prodlužovat tuto agonii, poškozují Českou republiku a naši demokracii,“ podotkl Hašek.

Místopředseda ČSSD také připomněl, že mezi vazebně stíhanými exposlanci je kromě Nagyové i někdejší předseda poslaneckého klubu občanských demokratů Petr Tluchoř. „Věřím, že se mezi vládními politiky najdou takoví, kteří dají přednost zájmům státu před úzce stranickými zájmy a nejpozději v úterý ukončí nynější ústavní a politickou krizi,“ dodal místopředseda ČSSD. Právě v úterý by se s největší pravděpodobností měla konat sněmovní schůze s hlasováním o nedůvěře.

  • „Tento skandál je natolik vážný, že ho premiér Nečas a Miroslav Kalousek nemohou vysedět tak, jak vyseděl minulé vážné problémy současné koaliční vlády,“ řekl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.
  • „Já si neumím představit, že by tato vláda dál pokračovala,“ myslí si místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

K okamžité rezignaci Nečase vyzval také předseda KSČM Vojtěch Filip

Podle Filipa už po uvalení vazby na Nagyovou a rebely ODS není prostor pro váhání a nemístné výmluvy. Nečas podle něj musí udělat poslední politický krok - předat svou demisi do rukou prezidenta republiky. „Země nesmí být nadále rukojmím politických hrátek, zbabělosti a především klientelismu,“ dodal Filip.

  • „Hlasování o vyslovení nedůvěry vláděby  podle mého soudu bylo snížení důstojnosti poslanecké sněmovny a není možné nic jiného, než demise premiéra,“ řekl Filip.

Pro vyslovení nedůvěry vládě by byly Věci veřejné. „Věci veřejné trvají na co nejrychlejším konání předčasných voleb,“ řekl dnes předseda strany Vít Bárta.

Peake: Vazba Nagyové potvrzuje vážnost obvinění, chybí mnoho odpovědí

Podle vicepremiérky Karolíny Peake rozhodnutí soudu potvrzuje závažnost vznesených obvinění. „Rozhodnutí nezávislého soudu o uvalení vazby potvrzuje závažnost vznesených obvinění. Jedná se o grandiózní skandál vedení ODS. Postrádám však ještě některé odpovědi: S čím souvisí to ohromné množství zadržených peněz, co Rittig a Janoušek? O dalších krocích budeme jednat jak ve stranických, tak koaličních formátech,“ uvedla Peake.

  • „Stále jsme v koalici a nejednalo vedení strany LIDEM o změně tohoto stanoviska,“ uvedla Peake.

Prezident Miloš Zeman dnes naznačil, že by Nečasova vláda měla kvůli skandálu skončit. Vládní TOP 09 a LIDEM chtějí ještě o víkendu jednání koalice. Premiér je podle svých slov připravený setkat se s vládními partnery po návratu z Polska.

Nagyová je obviněna z podílu na nelegálním sledování, kdy na premiérovu ženu poslala důstojníky vojenské rozvědky, a korupce. Okresní soud v Ostravě dnes kromě Nečasovy blízké spolupracovnice už poslal do vazby exministra zemědělství za ODS Ivana Fuksu, jeho bývalého náměstka Romana Bočka a bývalého předsedu poslanců ODS Tluchoře. Policie je viní z korupce a obává se, že na svobodě by mohli ovlivňovat svědky.

ČSSD k vyslovení nedůvěry vládě potřebuje 101 poslanců. Nejsilnější opoziční strana také hodlá jednat o následném rozpuštění sněmovny, které by vedlo k parlamentním volbám. Zde už potřebuje 120 hlasů.