Otcové mají svůj den

Praha - Pokud jde o počet svátků, jsou muži v nevýhodě. Z role gratulantů při Dni žen a Dni matek se ale i v Česku pomalu přesouvají třetí neděli v červnu do role oslavance při Dni otců. I když podle průzkumu agentury STEM/MARK čtvrtina dětí o tomto mužském svátku nikdy neslyšela.

V Americe, odkud k nám doputoval, se Den otců poprvé slavil v roce 1910, Američanka Sonora Smart Doddová chtěla tímto svátkem ocenit svého otce, který se jako vdovec musel postarat o pět dětí. V Česku se nesměle prosazuje teprve pár let (letos připadl na 16. června), k jeho propagátorům patří především Liga otevřených mužů.

Zatímco ale ženám ke Dni matek přeje zhruba 80 procent synů a dcer, na své táty si na Den otců vzpomene jen 13 procent dětí. Čtvrtina potomků navíc o tomto mužském svátku ani neslyšela. Ukázal to internetový průzkum agentury STEM/MARK, do něhož se koncem května zapojilo 511 lidí od 15 do 59 let.

„Pro mě je to hlavně rodinný svátek, kdy si všichni připomeneme, že na tom, jak žijeme, má podíl i táta. Kromě toho je to příležitost, abych propagoval hodnotu otcovství v naší společnosti,“ uvedl ke Dni otců Martin Jára z Ligy otevřených mužů. „Chceme, aby aktivní otcovství, tedy pravidelná péče o děti a jejich životní prostor, se stala u nás normou a také veřejně oceňovanou hodnotou,“ dodal. V rámci programu Táto, máš na to se tak prý snaží například o podoru mužů na rodičovské dovolené a také působit na zaměstnavatele, aby nezapomínali na to, že mezi jejich zaměstnanci jsou otcové. 

Rozhovor s Martinem Járou (zdroj: ČT24)

Liga také ke Dni otců organizuje Tátafest. „Je to neformální setkání, kam zveme všechny táty, aby si svůj svátek užili, a také jejich rodiny,“ uvedl Jára k akci, která se koná v několika českých městech - V Praze, Plzni, Ostravě nebo ve Zlíně. Tátafest ale není jedinou akcí ke Dni otců, strávit ho můžete také v pražské zoo, při pochodu na Říp či při sportovně zábavním odpoledni v Jablonci nad Nisou.