Abaku není zaklínadlo, ale cesta k bravurnímu počtářství

Praha – Původní česká numerická hra se snaží vnést do matematiky zábavu a zároveň v ní děti vzdělávat. Cosi jako početní scrabble zvaný Abaku si letos vyzkoušeli žáci z více než 1 600 škol. Hra má počítačovou i stolní verzi a mohla by do budoucna vylepšit nelichotivou bilanci deváťáků, z nichž podle posledních výsledků srovnávacích testů měla vážné potíže s matematikou hned čtvrtina.

Hlavní roli hrají při hře matematické operace. „Po několika absolvovaných hrách už vidí různé možnosti tvorby jednotlivých matematických operací,“ přibližuje spoluautor hry Zdeněk Čáp její přínos pro hráče. Spolu s body za úspěšnou operaci získávají žáci i něco navíc, po čase už téměř nepotřebují kalkulačku, až s trojcifernými čísly počítají zpaměti.

V průběhu jedné hry proběhne tolik početních příkladů, s kolika by učitel popsal zhruba celou tabuli. Na zpevněných matematických dovednostech pak mohou učitelé dál stavět. Téměř devět z deseti školáků (88 procent) v ČR hraje podle průzkumu firmy Seznam.cz on-line hry. Začínají s nimi už ve třech letech, na konci prvního stupně ZŠ už hrají téměř všichni. S rostoucím věkem pak procento hráčů opět klesá. V deváté třídě pak hraje kolem 81 procent žáků a právě třeba Abaku patří k těm užitečným pro vzdělávání, má třeba i záštitu ministerstva školství. Seznam se rozhodl uspořádat Abaku ligu, která by využití hry ještě zvýšila. Do nultého ročníku se zapojilo 500 dětí.

Matematická hra (zdroj: ČT24)