Opozice chce předčasné volby, koalice jednání o nástupci Nečase

Praha - „Bílý kůň je mrtev, kmotři žijí dál. ODS gratulujeme. Věci veřejné dále požadují pád této vlády stejně jako rozpuštění sněmovny. Jedinou možností jsou předčasné volby,“ komentoval Nečasovo rozhodnutí podat demisi Vít Bárta (VV). Předčasné volby jsou jedinou možností i pro KSČM. „Tato koalice vyčerpala své možnosti, stala se nemožnou a je třeba, aby byla odstraněna,“ řekl předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. „Není možné si myslet, že odchodem jednoho politika, byť premiéra, se očistí ODS, TOP 09 a strana LIDEM,“ dodal předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc. Naopak podle TOP 09 v tuto chvíli začíná vyjednávání o nové vládě, na jméno nástupce premiéra čeká i LIDEM.

Bárta: Bílý kůň je mrtev, kmotři žijí dál. ODS gratulujeme

„Věci veřejné dále požadují pád této vlády stejně jako rozpuštění sněmovny. Jedinou možností jsou předčasné volby,“ řekl Vít Bárta. Koalici podle Bárty nedrží žádná ideologie, ale snaha vlády zabránit tomu, aby byli další její členové stíháni. Koalici podle něj udržují pohromadě hlavně ekonomické zájmy. Co nejrychlejší předčasné volby jsou podle Bárty priorotou Věcí veřejných.

Klasnová: Vládu s Kubou jako premiérem rozhodně nepodpoříme

Staronovou vládu Věci veřejné nepodpoří, pokud v ní odstupujícího premiéra nahradí první místopředseda ODS Martin Kuba. „VV nehodlají podpořit nějaký staronový slepenec, pokud by měl Nečase nahradit například ministr průmyslu Kuba, který je loutkou jihočeského kmotra ODS Pavla Dlouhého,“ řekla šéfka poslaneckého klubu opoziční strany Kateřina Klasnová. „Padla jedna figura na šachovnici, teď je řešení do značné míry v rukou prezidenta republiky. Stále se ale domnívám, že nejčistším řešením by byly předčasné volby,“ uvedla Klasnová.

Tejc: Odchodem jednoho politika, byť premiéra, se neočistí ODS, TOP 09 a LIDEM

„Jsem rád, že premiér Nečas a celá vládní koalice nakonec musela uznat to, co říkala v počátku sociální demokracie, tedy to, že situace je neudržitelná, že Nečas prostě nemůže pokračovat ve své funkci,“ komentoval premiérovo rozhodnutí předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc. Další vláda současných koaličních stran je i pro něj nepřípustná.

„Podle mého názoru to nemůže automaticky znamenat, že tady nastoupí vláda na základě dohody, která dnes je policií vyšetřována jako dohoda, která byla postavena na korupci, tedy odchodu tří poslanců, kteří by jinak tuto vládu nepodpořili,“ řekl Tejc. Stejně tak za zpravodajské služby podle něj odpovídá vláda jako celek, a není tak možné si myslet, že odchodem jednoho politika, byť premiéra, se očistí ODS, TOP 09 a strana LIDEM. „Koneckonců právě strana LIDEM není legitimní – není možné, aby se přeběhlíci účastnili vlády a tady sociální demokraté určitě, pokud se tady bude stávající koalice snažit sestavit vládu, nebude jí pomáhat a budeme se opět snažit o to, aby se nové volby konaly co nejrychleji,“ řekl Tejc. Tejc doufá, že prezident Miloš Zeman dostojí svým názorům a nejmenuje vládu, která je postavena na LIDEM - straně, jež nevzešla z voleb.

Hašek: Oceňuji, že Nečas nechtěl tu frašku táhnout až k hlasování sněmovny

Sociální demokracie půjde podle jejího prvního místopředsedy Michala Haška do jednání s politickými partnery ve sněmovně i s prezidentem republiky s tím, že nemá smysl pokusit se reinkarnovat tu stávající koalici, nemá smysl někoho z ODS pověřovat sestavováním vlády. „Budeme usilovat o co nejrychlejší řešení. Někdo se tu může pokusit sestavit vládu, která bude děkovat za každé nové ráno, ale my si myslíme, že to k ničemu nepovede a aktuální stav české politiky to neodráží. Nemáme důvod podporovat ani menšinovou vládu. Nejčistším řešením jsou nové volby. Termín voleb je dán ústavou. Pokud se sněmovna rozpustí, prezident do 60 dnů vypíše nové volby,“ uvedl 1. místopředseda ČSSD Michal Hašek.

Zaorálek: Není překvapivé, že Nečas končí, je to krize celé vlády

Také podle Lubomíra Zaorálka (ČSSD) není jiné řešení než dohoda na ukončení volebního období současné Poslanecké sněmovny. „Tohle není krize jedné osoby, to je krize celé vlády. Nelze to stavět tak, že vyměníme premiéra a pojedeme dál,“ uvedl Zaorálek. To, že premiér končí, podle něj není překvapivé.

Gazdík: Nový premiér by měl být z ODS

„My jsme zcela jasně řekli, že zároveň začíná vyjednávání o nové vládě. My si myslíme, že máme 101 poslanců ve sněmovně a jak říkal pan premiér v projevu, vláda se odvíjí od sněmovny a koalice ODS, TOP 09 a strany LIDEM má ve sněmovně většinu,“ uvedl předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík.

Podle Gazdíka by měl nový premiér být opět z ODS. „Je to předčasná otázka, je to na jednání předsedů tří stran a zejména na panu prezidentovi. Můj názor je, že předseda vlády, kterou se pokusíme sestavit, by měl být z ODS. V případě, že by prezident s tímto postupem nesouhlasil, je dohoda o předčasných volbách otázkou několika dnů,“ dodal.

Schwarzenberg: Doufám, že ODS někoho všeobecně přijatelného vygeneruje

Karel Schwarzenberg jméno nového kandidáta na premiéra očekává od ODS. „Návrh na jméno nového předsedy vlády musí udělat ODS, my očekáváme, koho by navrhli a pak se nad tím návrhem zamyslíme. Není na mně, abych navrhoval premiéra, přestože jako předseda nejsilnější koaliční strany bych mohl. To je otázka pro ODS,“ uvedl předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Schwarzwenberg je připraven i na variantu předčasných voleb, věří ale, že se koalice na přijetelném kandidátovi shodne. „Já bych doufal, že ODS někoho všeobecně přijatelného vygeneruje. To není tak obtížné. Když se ta koalice nepodaří, tak budou samozřejmě předčasné volby. Člověk se musí vždycky pokoušet něco dotáhnout. Pokud se to nepodaří, tak se to nepodaří a půjdeme do voleb. Jsem klidný, proč bych se měl rozčilovat?“ řekl Schwarzenberg. 

Předsednictvo TOP 09
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Kalousek: Záležet bude na většině ve sněmovně i dohodě s prezidentem

Miroslav Kalousek (TOP 09) poděkoval Nečasovi za práci a za odpovědné politické rozhodnutí. TOP 09 podle něj respektuje právo ODS nominovat po demisi Petra Nečase nového premiéra. „Naší povinností je vůči voličům učinit vše pro to, aby vláda rozpočtové odpovědnosti mohla pokračovat až do předčasných voleb – bude to ale záležet na většině v Poslanecké sněmovně i na dohodě s panem prezidentem. A pokud se to nepodaří, je na místě dohoda o předčasných volbách,“ řekl Kalousek.

TOP 09 podle Kalouska ale není připravena bezvýhradně akceptovat každý návrh občanských demokratů, na jméně nového šéfa kabinetu musí být podle něj dosaženo shody.

LIDEM: Zítra čekáme jméno Nečasova nástupce

Podle Karolíny Peake (LIDEM) bylo rozhodnutí Petra Nečase jediné možné. Koaliční jednání bylo podle místopředsedkyně LIDEM Dagmar Navrátilové ukončeno. „Během zítřka čekáme na jednání výkonné rady ODS. Občanští demokraté musí přijít s nástupcem Petra Nečase,“ řekla Navrátilová.

Kováčik: Pád premiéra je pouze pádem symbolu tohoto prapodivného vládnutí

„Jsem přesvědčen o tom, že je to málo. Pád premiéra je pouze pádem jakéhosi symbolu tohoto prapodivného vládnutí, které je provázeno samými skandály a ostudami. Podle našeho názoru je třeba, aby celá vláda odešla, byla rozpuštěna Poslanecká sněmovna a byly co nejdříve nové volby,“ řekl předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. I jeho strana čeká na úterní hlasování o vyslovení nedůvěry vládě. „Ten požadavek na vyslovení nedůvěry trvá. Pakliže nebude vyslovena, budeme dále jednat o oné 120členné podpoře rozpuštění sněmovny. Karta je na straně pana prezidenta, nemyslím si, že bychom jej měli nějak ovlivňovat, jakým směrem má vést svá rozhodnutí, ale naše stanoviska velmi dobře zná. Skoro bych řekl, že jsou ve shodě,“ uvedl Kováčik.

Filip: Demise premiéra je podle mě demisí celé vlády

„Zabývám se teorií státu a práva dlouhou dobu a demise premiéra je vždy podle českého ústavního systému i demise celé vlády. Prezident republiky může pověřit kohokoli sestavením nové vlády, případně požádat vládu, aby v demisi vládla až do předčasných voleb,“ řekl předseda KSČM Vojtěch Filip.

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg dříve uvedl, že v případě, že vláda bude v demisi, jsou nejlepším řešením předčasné volby. Pokud nedojde ke zrušení slibů, dojde podle Filipa po oznámení demise k jednání nejen koaličních stran, ale všech stran zastoupených v Poslanecké sněmovně. „Pokud zítra premiér podá demisi, tak není potřeba hlasování o vyslovení nedůvěry. Podáním demise končí vláda a budeme se dohadovat jen o tom, zda prezident požádá někoho, aby sestavil novou vládu, a ta bude žádat o důvěru. Nebo jestli se strany dohodnou na ústavním usnesení o seberozpuštění,“ shrnul situaci Filip. Klíčová je podle něj teď role prezidenta. „Jsem přesvědčen, že Miloš Zeman je velmi zkušený politik. V tomto ohledu opravdu nepotřebuje rady ani ovlivňování. On už si s tou situací poradí,“  uzavřel Filip. 

Premiér Petr Nečas podá v pondělí demisi na post předsedy vlády. Oznámil to po jednání grémia ODS. Zítra se sejde širší vedení ODS, které rozhodne o dalším postupu. Občanské demokraty také čeká vyjednávání s prezidentem Milošem Zemanem. V úterý se setká vedení TOP 09 a LIDEM.