„Zlý muž ODS“ Kuba chce zastoupit Nečase – jemu navzdory

Praha – První místopředseda občanské demokracie Martin Kuba se přihlásil do služby; podle svého včerejšího vyjádření je ochoten stát se premiérem a nahradit ve funkci Petra Nečase, který Strakovu akademii opouští kvůli aféře své spolupracovnice Jany Nagyové. Zlému muži ODS, za kterého bývá Kuba označován od chvíle, kdy loni v listopadu usedl do místopředsednického křesla občanských demokratů, tak svitla velká (a podle komentátora Hospodářských novin také nevděčná) příležitost jeho politické kariéry. Stíní ji ale skutečnost, že sám Nečas si vybral jiného nástupce – ministra dopravy Zbyňka Stanjuru.

„Pro mě je klíčový názor ODS. Pokud bych byl vyzván, tak musím být připraven a jsem připraven tu odpovědnost nést,“ odpovídal ještě včera ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba na otázku, zda by vládu v případě Nečasova konce vedl. Jasněji bylo pozdě večer, když Petr Nečas po svém návratu z Varšavy skutečně podal demisi kvůli aféře šéfky své kanceláře Jany Nagyové – tu ostravský soud poslal kvůli nezákonnému úkolování vojenské rozvědky do vazby.

Pro ODS je podle Kuby v tuto chvíli základní prioritou udržení současného koaličního projektu. „Zaznamenal jsem jak ze strany hnutí LIDEM, tak TOP 09 zájem na udržení koalice, ten samý zájem trvá na straně ODS,“ řekl Kuba Hospodářským novinám. Dodal, že důležité budou podmínky, za nichž si koaliční partneři spolupráci dokážou představit.

Právě Kuba je zároveň považován za pravděpodobného kandidáta, jako Nečasův zástupce v čele ODS bude jednat i o podobě nové vlády. „My se v tuhletu chvíli pohybujeme v situaci, kdy musíme najít řešení, které je přijatelné pro celou koalici, je přijatelné pro prezidenta této republiky. A musíme o tom velmi vážně jednat,“ podotkl Kuba po jednání grémia, které skončilo zhruba půldruhé hodiny po půlnoci. Podle něj má koalice asi týden na to, aby současnou situaci vyřešila.

O co Kuba hraje:

  1. Předseda vlády: Pověření sestavit vládu uděluje prezident, zvykově platí, že se hlava státu po volbách obrací na jejich vítěze; to se ovšem nestalo v roce 2010, kdy vyhrála sociální demokracie, aniž by měla koaliční potenciál. Prezident pověřil sestavením vlády lídra druhé nejsilnější ODS – Petra Nečase. Pověřit může ale prakticky kohokoli, nutně tak Zemanův prst nemusí padnout na Kubu, ačkoli samotná ČSSD vládu sestavovat nechce.
  2. Předseda ODS: Kuba fakticky povede občanské demokraty od chvíle, kdy se Petr Nečas vzdá svého postu. „Po mém odstoupení se z hlediska stanov stane úřadujícím předsedou první místopředseda ODS,“ potvrdil Nečas. Neznamená to ale, že bude Kuba řádným předsedou – toho volí stranický kongres, který proběhne letos na podzim. Původně volební být neměl, to se ale nyní zřejmě změní.
Petr Nečas, Martin Kuba a Jiří Pospíšil
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

PROTI KUBOVI:  Kubu nechce Nečas, TOP 09 se tváří odmítavě

Kubův nástup do čela ODS i státu komplikuje fakt, že premiér Nečas podle informací ČT preferuje jako svého nástupce stávajícího ministra dopravy a někdejšího šéfa poslanců ODS Zbyňka Stanjuru; na kameru to ovšem odstupující premiér nepotvrdil. „Nevím, o čem se mluví, a nebudu to komentovat. Dovedu si představit několik lidí a envidím jediný důvod, proč kterékoli jméno zdůvodňovat,“ uvedl pouze.

Nelibě se ke Kubovi staví i TOP 09, která pravděpodobně odmítne scénář, aby se místopředseda občanských demokratů stal tím, kdo bude sestavovat novou vládu. Velmi kriticky se k němu v minulých dnech vyjadřoval vicepremiér a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Ten s Kubou coby ministr zahraničí také v uplynulých měsících sváděl spor o ekonomickou diplomacii – ministr průmyslu a obchodu chtěl v rámci své exportní strategie vrátit na ambasády zástupce tuzemského průmyslu a obchodu, Schwarzenberg ale na ambasádách reprezentanty MPO odmítal.

V sobotním rozhovoru pro Lidové noviny potom šéf české diplomacie vzpomněl i Kubovy údajné vazby na jihu Čech. „Je za ním příliš vidět jihočeský background, jedni by měli obavy z Pavla Dlouhého (viz rámeček níže). Jiní by zase měli ještě jiné obavy,“ uvedl Schwarzenberg s tím, že ministr průmyslu a obchodu je pro něj v pozici premiéra těžko přijatelný.

Místopředsedovi ODS potom vytknul i vazby na prezidenta Zemana: „Všichni zaznamenali, že to je Martin Kuba, koho si nový prezident vždycky bere s sebou na cesty jako svého oblíbeného ministra. Byl s ním v Bratislavě, ve Vídni, všude s ním jezdí. Ne, on je prezidentova spojka v ODS.“

PRO KUBU: Družba s prezidenty

Na tom, že bude Kuba Zemana na státních návštěvách kvůli podpoře exportu doprovázet, se oba politici dohodli počátkem dubna. „Bylo by dobře, abychom spolupracovali, oba stejně vnímáme podporu českého průmyslu,“ řekl tehdy Kuba Novinkám s tím, že společné cesty navazují na praxi z dob Václava Klause.

Že má Martin Kuba k Zemanovi nejblíž ze všech vrcholných představitelů ODS, si myslí i politický reportér webu iDNES.cz Josef Kopecký. „Pan prezident propaguje posilování ekonomické diplomacie, v čemž se s panem Kubou shoduje,“ uvedl Kopecký ve vysílání ČT24, a potvrdil tak zprávy z minulých dní. Server Česká pozice totiž už v sobotu informoval o tom, že právě Kuba má jako jediný občanský demokrat šanci získat od Zemana pověření sestavit vládu. Pozice se přitom odvolávala na citaci důvěryhodného zdroje z blízkosti prezidenta: „Když ODS, tak jedině Kuba.“

Sám ministr věří, že se se Zemanem setká co nejdříve. „Jeho pozice je bezesporu důležitá, je třeba respektovat ty pohledy, ale já jsem s ním ještě nejednal, takže to teď nechci uzavírat. Čeká mě to jednání, předpokládám, v co nejkratším čase,“ uvedl šéf MPO.

Kuba má navíc vlivného spojence, a sice zakladatele občanské demokracie a někdejšího prezidenta Václava Klause. Byl to právě ministr průmyslu a obchodu, kdo Klause v květnu pozval na zasedání jihočeské organizace. Klaus se tak po mnoha letech ocitl znovu na půdě ODS a přestože stranu zkritizoval (ocitá se podle něj v personální a ideové krizi), Kuba na adresu ex-prezidenta hovořil smířlivě, když ho označil za nejvýraznějšího pravicového politika.

„Pan Kuba má blízko k Václavu Klausovi, láká ho, aby za ODS kandidoval do Evropského parlamentu,“ dodává Kopecký. „Ve Václavu Klausovi bude mít přímluvce, to by zase mohlo mít vliv na Miloše Zemana. Pan prezident ale nakonec může prstem ukázat na kohokoliv,“ uzavírá.

Martin Kuba
Zdroj: Divíšek Martin/ISIFA/VLP

Kdo je Martin Kuba?

Kuba je od roku 2008 předsedou jihočeské ODS, v minulosti byl mimo jiné radním Českých Budějovic, prvním náměstkem jihočeského hejtmana a zastupitelem Jihočeského kraje. Bývá spojován s podnikatelem a místostarostou Hluboké nad Vltavou Pavlem Dlouhým, kterého někdejší šéf ODS Mirek Topolánek v minulosti označil za jihočeského kmotra. Podle dřívějších výroků Kuby je vliv Dlouhého na jihočeskou organizaci ODS v médiích démonizován.

Kuba už v roce 2010 neúspěšně kandidoval na místopředsedu ODS. Před volbou neměl podporu lídra ODS Petra Nečase, podle něhož by „ve vedení ODS neměli být lidé, kteří reprezentují velkou koalici. V jižních Čechách je velká koalice, on sám (Kuba) je náměstkem sociálnědemokratického hejtmana“.

Kubova politická hvězda zazářila v roce 2011, kdy nahradil Martina Kocourka ve funkci ministra průmyslu. Loni v listopadu na dušičkovém kongresu potom uspěl v klání o post prvního místopředsedy, když porazil Miroslavu Němcovou. Sám sebe v této době označil za zlého muže ODS a zdůraznil potřebu oslyšet hlas regionů – kongres ODS probíhal jen několik málo týdnů poté, co ODS utrpěla debakl v senátních i krajských volbách.

PROTI KUBOVI: Pozorovatelé váhají

O Kubově schopnosti vést ODS a stát se premiérem ovšem pochybují pozorovatelé z řad komentátorů a politologů. „Důvěra v Kubu šla v posledním roce nahoru, ale bylo to v situaci, kdy nebyl lídrem ODS. Já bych byl velmi opatrný,“ podotýká Lubomír Kopeček. „To, že tu máme schopnou PR agenturu, která utlumí negativní vnímání předchozích problémů, nemusí nutně znamenat, že se to podaří i do budoucna.“

Váhavě se k možnému premiérskému postu Martina Kuby staví i komentátor Hospodářských novin Jindřich Šídlo. „Je na něm sympatické, že si o tu podporu řekl, chcete-li být lídrem, tak vás k tomu nesmějí přemlouvat,“ dodává s tím, že se v tuto chvíli jedná o velmi nevděčnou roli – nový lídr musí řídit stát i se rok před volbami pokusit oživit preference ODS. „Kdysi to zvládnul Jiří Paroubek, otázka je, jestli má dost elánu a síly. Je otázkou, jestli by Kuba byl pro ODS Stanislavem Grossem, nebo spíš Jiřím Paroubkem.“

Vydáno pod