Sobotka: Doufám, že prezident nechce nadále pravicovou vládu

Zlín – Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka doufá, že prezident Miloš Zeman nedopustí prodlužování vlády pravice pod taktovkou Občanské demokratické strany, ODS podle něj už žádné právo na druhou šanci nemá. Její účast v jakékoli vládě je podle něj vzhledem k propojení s kmotry riziko dalšího skandálu. Sociální demokraté trvají na rozpuštění sněmovny a předčasné volby. Premiér Petr Nečas (ODS) přitom po setkání s prezidentem uvedl, že pro hlavu státu nepředstavují předčasné volby variantu číslo jedna. Vládní strany přitom mají zájem pokračovat v řízení státu, a to i navzdory tomu, že Nečas na dnešek ohlásil demisi. Kvůli tomu se zřejmě nebude konat zítřejší schůze sněmovny, kde měli poslanci hlasovat o nedůvěře Nečasově vládě.

„Pevně věřím, že si nepřeje prolongování pravicové politiky, které jsme tady zažívali v uplynulých třech letech,“ prohlásil Sobotka na adresu prezidenta Miloše Zemana. Šéf ČSSD doufá, že prezident bude vnímat nastalou situaci „velmi citlivě“. ODS podle něj nemá právo na druhou šanci.

Zopakoval, že kdyby ho prezident v nejbližších dnech pověřil sestavením vlády, odmítl by. „Bez jasného mandátu od voličů ČSSD do vlády vstupovat nebude,“ prohlásil. Sobotka nevidí možnost po tříletém fungování Poslanecké sněmovny, které ji zcela rozdrobilo, jak by bylo možné najít podporu pro vládnutí bez přeběhlíků.

„Rezignace Petra Nečase byla jedinou možnou reakcí,“ poznamenal dnes Sobotka. Konec vlády podle něj cestu k novým volbám otvírá, o podobě nové vlády by totiž podle něj neměly rozhodovat „zákulisní obchody a lanaření nezařazených poslanců“, ale právě demokratické rozhodnutí občanů v rychlých sněmovních volbách.

Pravicová vláda už nemá právo exekutivy

„Sociální demokracie odmítá jakékoli pokusy o resuscitaci pravicové vlády na půdorysu současných stran vládní koalice. Pokud teď bude sestavena vláda na půdorysu pravicových stran, bude to vláda s naprosto mizivou a možná vůbec žádnou politickou legitimitou,“ zdůraznil šéf ČSSD. Taková vláda by se nutně opírala o „stranu přeběhlíků LIDEM, která nebyla řádně zvolena, a bude se opírat o přetahování nezařazených poslanců.“

  • Sobotka: „Podstatou skandálů zatěžujících vládu totiž nebyla jen osoba předsedy vlády, ale těsné a dlouholeté propojení nejsilnější vládní strany - ODS – s politickými podnikateli, takzvanými kmotry.“

Podle Sobotky se ODS nemůže tvářit, že odchodem Petra Nečase jsou zahlazeny všechny problémy s ní spojené. Zmínil především propojení s podnikateli, jako je Roman Janoušek a Ivo Rittig, které se v souvislosti se skandálem posledních dnů znovu objevilo mezi hlavními tématy. „Ať bude ODS v jakékoli další vládě, bude pro ni znamenat riziko z hlediska skandálu,“ dodal k tomu Sobotka.

  • „Vyzýváme ODS a TOP09, aby se přestaly obávat voličů… pomohli nám rozpustit Poslaneckou sněmovnou a uskutečnit nové volby,“ adresoval svá slova pravicovým vládním stranám Sobotka. Demisí se sociálním demokratům podle jeho slov otevírá cesta k jednání i s nimi.

Bilanci pravicových vlád má Sobotka za krajně neúspěšnou, připomněl zadlužení země, chaotické reformy, recesi a rekordní nezaměstnanost. „Není žádný důvod, proč by měly být neúspěšné pravicové strany znovu pověřeny sestavením vlády. Zejména v situaci, kdy by jediným motorem její podpory byl strach pravicových poslanců z rozhodování občanů v nových volbách,“ dodal šéf opoziční strany.

S dnešní demisí premiéra Petra Nečase fakticky končí i celá vláda. Vládní strany ale oznámily plán, podle nějž se pokusí najít nového premiéra z ODS, získat podporu v parlamentu a dovládnout s programem stávající koalice až do řádných voleb v roce 2014. Nečas odešel kvůli skandálu, kdy ve vazbě skončila jeho nejbližší spolupracovnice Jana Nagyová, několik bývalých poslanců jeho ODS i bývalý šéf Vojenského zpravodajství, kterého měla Nagyová neoprávněně úkolovat.

Zaorálek proti úřednické vládě

Také místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek ve Studiu ČT24 uvedl, že sociální demokraté budou chtít všemi zákonnými prostředky prosadit předčasné volby: „Představa, že se to celé jen nějak přehodí a že se dovládne nějakým způsobem, který nebude znamenat žádný silný mandát ve chvíli, kdy se země stále nachází ve velké ekonomické recesi a kdy je třeba hledat vládu, která ji z toho vyvede – nám připadá jako řešení, které vlastně nic nevyřeší.“

Podle Zaorálka není řešením současné situace ani úřednická vláda - tyto vlády prý sice byly relativně populární, ovšem ve skutečnosti rozhodovaly ve skrytosti o miliardových pohybech peněz a důsledky se podle Zaorálka sčítají ještě dlouho po jejich konci: „Mně připadá tento způsob vládnutí velice nešťastný, odpovědnost nese někdo, kdo ji nemá a u koho se později ničeho nedovoláte.“ 

Pokud dnes premiér Nečas podá demisi, tak se zřejmě nebude konat zítřejší sněmovní schůze o vyhlášení nedůvěry vládě, kterou požadovala ČSSD. Nečas má svou demisi donést na Hrad dnes v 18:00, předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová počká, až obdrží oznámení o demisi – pak bude rozhodovat o svolání schůze. „Předpokládám, že se ta schůze konat nebude,“ uvedl předseda poslaneckého klubu sociálních demokratů Jeroným Tejc. Sněmovna by mohla v úterý odpoledne místo jednání o nedůvěře pokračovat v programu své řádné červnové schůze, co se ale bude dít, není jisté.