Teplotní rekordy padly už na desítkách míst

Praha – Počasí v Česku dnes láme rekordy, zatím nejvyšší teplotu hlásí Nedrahovice-Rudolec na Příbramsku s 32,9 stupni. Přes 32 stupňů vystoupaly teploty také v Táboře, Praze nebo ve Staňkově na Domažlicku. Tropické třicítky budou panovat do čtvrtka. ČHMÚ vydal před vysokými teplotami výstrahu, která platí od dnešních 12:00 pro Plzeňský, Jihočeský a Jihomoravský kraj. Od zítřejšího poledne pak bude platit i pro zbytek republiky. V průběhu týdne navíc hrozí silnější bouřky a přívalové deště. Meteorologové varují i před výrazně zeslabenou ozonovou vrstvou. Hygienici zase nedoporučují koupání ve volné přírodě, zejména v nádržích Vltavské kaskády – na Slapech či Kamýku. Voda je tam po povodních totiž stále znečištěná.

Ve Zlínském kraji padly rekordy na pěti místech, na Vysočině dokonce na sedmi a v Ústeckém kraji na dvou místech, a to na Milešovce a ve Smolnici na Lounsku. V Nedrahovicích-Rudolci byl dnes překonán rekord z roku 2002 o celé 4,3 stupně. V Lednici na Břeclavsku bylo s teplotou 32 stupňů Celsia překonáno maximum z roku 1966. Rekord padl i ve Vyšším Brodě, kde dnes naměřili 31,9 stupně. Staňkov hlásí 31,7, stejná teplota tu byla naměřena v roce 1966. Ve Vráži bylo 31,6 stupně, ve Vsetíně 31,1 stupně a s teplotou stoupající nad třicítku byly překonány rekordy také třeba v Husinci, Starém Městě a Jevíčku. Rekord padl i v obci Vavřinec na Kutnohorsku, naměřili tam 28,5 stupně Celsia. V Neumětelích na Berounsku byl dorovnán rekord 32 stupňů.

Rašínovo nábřeží v Praze 17. června
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Výhled počasí:

Do Česka bude proudit tropický vzduch od jihu i v příštích dnech. Odpolední teploty se tak mohou pohybovat až kolem 35 stupňů. V teplém vzduchu se navíc v průběhu týdne začnou postupně vytvářet silnější bouřky, ojediněle doprovázené krupobitím, nárazy větru a přívalovými srážkami. Přeháňky a bouřky by měly přijít ve čtvrtek odpoledne, první den astronomického léta by už měl být zatažený a s nejvyššími denními teplotami mezi 21 až 25 stupni v Čechách a 25 až 29 stupni na Moravě. Oblačná obloha a teploty do 25 pak budou panovat i ve zbytku týdne.

Ozonová vrstva bude až do středy výrazně oslabená

Meteorologové doporučují, aby lidé omezili tělesnou zátěž a především odpoledne nepobývali na přímém slunci, případně používali ochranné prostředky jako krémy s vysokým UV filtrem, sluneční brýle a pokrývky hlavy. Až do středy bude totiž o 8 až 15 procent zeslabena ozonová vrstva, což je výrazně až extrémně podprůměrný stav. Lidé by také měli konzumovat více nealkoholických nápojů bez kofeinu – ideálně neslazených a neperlivých, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami. Rizikové je nechávat děti nebo zvířata zavřená v autě na přímém slunci. 

Koupaliště zahajují sezonu

Výrazné oteplení dělá radost zejména provozovatelům koupališť. Hlavní sezonu tak naplno rozjíždějí teprve v těchto dnech. Ceny vstupného zůstávají zhruba stejné jako loni, a to i přesto, že mnohá koupaliště investovala do nového vybavení.

Lipno se plní rychleji než dříve

Úpravy má v posledních letech za sebou i Lipenská přehrada, a to zejména zvětšení objemu nádrže a zpevnění břehů. Po povodních se však nádrž plní rychleji než dříve. Přestože by díky úpravám měla zadržet až pětisetletou vodu, místní podnikatelé v těchto dnech usilují o snížení její hladiny. Podle vodohospodářů má ale Lipno dostatečné rezervy a požadavek podnikatelů nepodpořil ani kraj. Provozovatelé kempů a přístavů většinou nechtějí do diskusí zasahovat. Shodují se ale, že nižší hladina by jim vážnější problémy neměla způsobit.