Zeman přijal Nečasovu rezignaci a pověřil ho řízením vlády v demisi

Praha - Petr Nečas oficiálně podal na Hradě do rukou prezidenta Miloše Zemana svou demisi. Skončil tak nejen on jako premiér, ale spolu s ním padla i celá vláda. Prezident ho poté pověřil pokračováním ve funkci předsedy vlády, než bude ustaven kabinet nový. Chce zároveň, aby vláda v tomto mezidobí vykonávala běžnou činnost, a ne strategická rozhodnutí. Od pátku a v průběhu celého víkendu pak Zeman v Lánech přijme představitele jednotlivých politických stran, aby s nimi vzniklou situaci projednal: „Předpokládám, že těch několik dní do pátku využijí k tomu, aby novou situaci projednali jak ve svých grémiích, tak případně mezi jednotlivými parlamentními subjekty.“

Zeman Nečasovi a jeho vládě poděkoval za vykonanou práci. „Veřejně jsem ocenil například to, že vaše vláda uvolnila nejdříve 300 milionů a následně 4 až 5 miliard korun na překonání důsledků povodní. Dovolte, abych vám zároveň řekl, že jsem si vás vždy vážil, a i když jsme mnohdy měli neshody na témata důležitá i méně důležitá, vždy jsem pozorně naslouchal vašim názorům,“ řekl prezident na společném brífinku. Nečasovi zároveň popřál „trochu lidského štěstí a hodně osobní pohody“.

Karolína Peake (LIDEM): „Když se na to podívám zpětně, připadají mi komická některá Nečasova vyjádření, například že mé působení na ministerstvu obrany bylo bezpečnostním rizikem pro český stát. Jeho rozhodnutí rezignovat na pozici premiéra považuji za jediné možné a přeji mu do budoucna hodně zdraví a sil.“

Nyní už bývalý premiér Nečas s prezidentem jednal i o jménech možných nástupců v čele vlády. O která šlo, ale novinářům neřekl. „Jsem přesvědčen, že to bylo konstruktivní jednání, teď už samozřejmě méně politické jako to dvouhodinové ranní. Jsem přesvědčený, že je zájmem pana prezidenta i všech klíčových aktérů tuto situaci vyřešit sestavením stabilní vlády,“ řekl Nečas při odchodu z Hradu.

Zeman už se sešel s Peake, se Schwarzenbergem zatím nejednal

Nečas odpoledne opustil i post předsedy ODS a zároveň oznámil, že v příštích volbách nebude usilovat o poslanecký mandát. ODS nyní trvá na tom, že je třeba zachovat stávající podobu koalice a přeobsadit post premiéra. Podle předsedkyně sněmovny Miroslavy Němcové chtěla strana nejdřív znát názor prezidenta na pokračování vládní koalice. Zítra by se s ním proto chtěl sejít první místopředseda strany Martin Kuba. „V této chvíli jsme neřešili konkrétní jména, jsem ale přesvědčen, že ODS v řádu dnů přijde s nominantem za ODS, který by měl být premiérem budoucí vlády, pokud se nám podaří tento koaliční koncept udržet,“ řekl Kuba v Událostech ČT.

Zeman chce jednat s jednotlivými stranami až od pátku. Do té doby podle něj mají čas na projednání situace. Dnes už se ale sešel s šéfkou koaličních LIDEM Karolínou Peake. Šlo podle ní o rozhovor mezi čtyřma očima o současné situaci a jejím možném řešení. Šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg zatím se Zemanem nejednal. Dodal, že ani není jasný termín, kdy by se s prezidentem mohl potkat.

„Doufala jsem, že Miloš Zeman ve svém diáři najde dřívější termín na setkání s politickými stranami… Musíme přijmout toto rozhodnutí, je pravda, že mezitím vzniká čas na jednání vnitrokoaliční a mezistranické,“ reagovala Němcová. Předseda poslanců TOP 09 Petr Gazdík označil víkendová jednání za hraniční termín, ve kterém představitelé politických strany musí s prezidentem najít řešení. „Nejhorší, co by naši zemi mohlo potkat, by byla agónie, kdyby tato politická krize trvala týdny,“ řekl České televizi. TOP 09 avizovala, že pokud by hledání nového premiéra trvalo dlouho, dá přednost předčasným volbám. Na otázku, jak dlouho je strana ochotná čekat, Schwarzenberg v Událostech ČT řekl: „Týden k hledání můžeme připustit.“   

Sobotka: Z této sněmovny už žádná dobrá vláda vzejít nemůže

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc poznamenal, že jeho stana čekala na pád Nečasovy vlády tři roky: „Myslím, že tři dny již nic podstatného nezmění.“ Předseda strany Bohuslav Sobotka dodal, že ČSSD nyní počká, jak dopadne snaha pravicové koalice sestavit vládu Petra Nečase bez Petra Nečase: „My jsme pochopili, že se vlastně nemá změnit vůbec nic, pouze osoba premiéra a taková vláda je nejen pro sociální demokracii, ale i pro většinu společnosti nepřijatelná.“ Pokud se vládu sestavit nepodaří, Sobotka očekává, že se TOP 09 nebo ODS přidají k opozičním stranám a sněmovnu rozpustí.