Obviněných bude víc, ve hře je stále Rittig a Janoušek

Praha – Další obviněné si zřejmě připočítá kauza kolem bývalé šéfky kanceláře Petra Nečase Jany Nagyové. České televizi to sdělil náměstek vrchního státního zástupce v Olomouci Pavel Komár. Jména ale zatím neupřesnil. Na povrch také vyplula další upřesnění o hotovosti a kilogramech zlata, které našli detektivové v bezpečnostních bankovních schránkách. Ty byly napsané na takzvané bílé koně a domnívají se, že patří lobbistům Romanu Janouškovi a Ivo Rittigovi. Jejich advokáti to ale odmítají.

Žalobci již v kauze Nagyové chystají další obvinění. „My mužeme říct, že další obvinění určitě budou. Jestli si někdo myslí, že dopředu budeme říkat, koho obviníme, tak je na omylu,“ uvedl státní zástupce Pavel Komárek.

V celém případu policie jako podezřelé a dosud neobviněné jmenuje pět lidí. Je to bývalý pražský žalobce Libor Grygárek, exšéf investic magistrátu v Praze Jiří Toman a lobbisté Tomáš Hrdlička, Ivo Rittig a Roman Janoušek. „Pan Janoušek zatím k výslechu pozván nebyl, je z té situace znepokojen v podstatě se těm domovním prohlídkám nemohl bránit,“ uvedl obhájce Romana Janouška Vít Široký.

Napěchované bankovní schránky mohly patřit pražským kmotrům

Právě s dvojicí takzvaných pražských kmotrů Romanem Janouškem a Ivo Rittigem  spojují policisté ve svém spise nález většího množství zlata a peněz. Nalezené peníze byly podle dosud nezveřejněných záznamů policie převážně v bezpečnostních bankovních schránkách. Přesto, že si schránky v bance nepronajmuli sami Janoušek s Rittigem, domnívají se policisté, že peníze zřejmě patří jim nebo lidem z jejich blízkého okolí. 

Advokáti zadržených ve vazbě se připravují na další vyšetřování

Ze sedmi obviněných z kauzy Nagyová podalo okamžitou stížnost na vzetí do vazby hned pět osob. Krajský soud v Ostravě by měl o těchto stížnostech rozhodnout do měsíce. „Pět z nich si okamžitě podalo stížnost. Jeden obviněný si ponechal lhůtu na rozmyšlenou. Další se tohoto práva vzdal,“ uvedl mluvčí okresního soudu Alexandr Dadam. 

Soud se v těchto případech nemusí řídit žádnou časovou lhůtou. Podle slov mluvčí Radany Jurčové se ale bude snažit jednat v co nejkratší lhůtě. Celkem tak soudy na rozhodnutí budou potřebovat tři až čtyři týdny, během kterých budou mít obvinění v celách stejné podmínky jako ostatní vazebně stíhaní lidé. Stýkat se mohou pouze se svým právním zástupcem. „Například u korespondence u těchto obviněných je prováděna kontrola ze strany policie, dále tito obvinění mohou přijímat návštěvy jen za určitých podmínek a jsou umisťováni tak, aby nepřišli do styku se spoluobviněnými,“ uvedla mluvčí věznice Marie Bílková. 

Mezitím se už ale právníci obviněných snaží připravit na obhajobu. Eduard Bruna, advokát Jany Nagyové, která podle policie nezákonně využila vojenské zpravodajství, má jasno. „Neznala předpisy, které by to zpravodajské službě umožňovaly, nebo ne,“ uvedl. Nagyová podle něj chtěla odvrátit nebezpečí, které hrozilo manželce Petra Nečase.  

Nagyová jednala podle policistů na vlastní pěst, oslovila svého přítele generála Páleníka a ten pak šéfa rozvědky Kovandu. V průběhu sledování tří lidí včetně Radky Nečasové si pak vytvořila i speciální šifrovací jazyk.

  • Krtečci - zpravodajové
  • Venčení psů - sledování
  • Žrádlo pro psy – znázorňovaly dvě sledované postavy
  • Ten s umělým psem - ředitel zpravodajské služby Milan Kovanda

Jiří Pantzner, advokát Milana Kovandy:

„Při jednom rozhovoru se jí (Kovanda) přiznal k tomu, že vycvičil psa k určitému úkolu, a ona říkala, že to nemůže být živý pes, ale je to pes umělý (…) To, že ho tak označovala, nebylo podle mého názoru ničím konspirativním.“

Samu Nagyovou přitom policie přímo spojuje s lobbistou Ivo Ritigem. Její advokát připouští, že za ní chodil na kávu přímo do kanceláře v Poslanecké sněmovně. Občas spolu i telefonovali. Přímo za Nečasem si podle něj netroufl.

Kauza kolem Jany Nagyové bude mít více obviněných (zdroj: ČT24)
Vydáno pod