Je třeba vzít politiku „pánům v kuklách“ a vrátit politikům, míní Klaus

Praha – Každé řešení na existujícím politickém půdorysu je špatné, reagoval na současnou politickou krizi po událostech z minulého týdne bývalý prezident Václav Klaus. Jednoduchý návod ale podle něj neexistuje. Zdůraznil, že politiku je nutné vrátit od „pánů v kuklách“ politikům. Řešením současné politické krize by podle něj byl vznik nového politického subjektu nebo transformace některého z existujících.

„Jestli je jedna poučka, která plyne z toho, co se stalo minulý týden, tak je jasná. Vrátit politiku politice, vrátit do politiky politiku, to znamená odebrat politiku z rukou pánů v kuklách a vrátit ji mezi politiky,“ prohlásil bývalý prezident s dodatkem, že politici by si to měli uvědomit a trochu se semknout k záchraně politického systému.

Klaus považuje za nutné vrátit se k reálné politice, východisko vidí ve vzniku nového politického subjektu nebo v radikální transformaci nějakého stávajícího. Větší možnosti v řešení současné krize podle Klause nenabízejí ani politické subjekty mimo šestici stran a seskupení, které nyní jsou v Poslanecké sněmovně. Buď jsou podle něj „nesmírně vzdálené smysluplné alternativě“, nebo jsou natolik malé a okrajové, že nemohou ovlivnit „politicky významné množství voličů,“ řekl na diskusním večeru konzervativního hnutí Akce D.O.S.T., kterému poděkoval za dlouholetou podporu.

Vyjádření Václava Klause pro novináře (zdroj: ČT24)

Zeman by měl jednat s rozumem

Klaus nechtěl na dotaz novinářů nic doporučovat svému nástupci v prezidentském křesle Miloši Zemanovi. „Kdybych s ním mluvil, tak bych mu doporučil, aby se neukvapil. Ale já doufám, že on rozumný je a nějaké ukvapené řešení neudělá,“ prohlásil s představou, že by měl Zeman přijít s rozumným návrhem řešení v řádu dnů.

Exprezidenta prý překvapila některá jména lidí, která ve hře o premiérské křeslo zaznívají z ODS. Podle svých slov „zazíral“, když slyšel jména „spojená s dosavadním předsedou vlády… a že by si ODS mohla myslet, že tito lidé by ji mohli navrátit na nějaké významné místo na politické scéně.“

Václav Klaus v žertu na spekulace, že by mohl pověřit Miloš Zeman sestavením úřednické vlády jeho: „Já jsem prototyp úředníka, takže to by pro mě bylo naprosto dokonalé… Ale nejsem si jist, že by si to lidé přáli.“