Policie prohledala i dům exšéfa pražských investic Tomana

Praha - Policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) provedli domovní prohlídku u exšéfa pražských investic Jiřího Tomana. Odnesli několik dokumentů a počítač. Policie byla u Tomana už minulý týden ve čtvrtek, kdy zasahovala i v kancelářích pražských podnikatelů Ivo Rittiga a Romana Janouška. Včera večer zasahovali policisté také v Hrusicích u Prahy a prohledali dům Tomáše Jindry. Ten působí jako poradce odcházejících ministrů průmyslu a zemědělství Martina Kuby a Petra Bendla. Sám Jindra ČT řekl, že ho policisté vyslechli jako svědka. Podle Mladé fronty DNES (MfD) se na něj policisté zaměřili v souvislosti s linkou pražských lobbistů, která tvoří jádro aféry kolem bývalé šéfky Nečasova kabinetu Jany Nagyové.

Toman nebyl během prohlídky doma, jeho manželka proto zavolala advokáta, který zpřístupnil také kanceláře. „Byly zajištěny nějaké listiny, jen pár, v řádu jednotek, a nosiče jako cédéčka a počítač. Policie se zajímala o listiny týkající se nějakých výběrových řízení, podle mého názoru nic důležitého nenašli,“ řekl Tomanův advokát Bronislav Šerák. Z povolení k domovní prohlídce podle něj není jasné, jestli policie Tomana z něčeho podezírá: „Není zřejmé, čeho se měl dopustit, vyčtete tam pouze, co se vyšetřuje, ale nezjistíte, z čeho má být podezřelý. Je to zmatené, nemůžeme se k tomu ani vyjadřovat, protože z toho nic nelze vyčíst.“

Toman nechápe, proč ho policie s lobbisty spojuje

Toman patří v kauze kolem bývalé šéfky kanceláře Petra Nečase Jany Nagyové mezi další podezřelé a dosud neobviněné. Vedle něj se mluví i o bývalém pražském žalobci Liboru Grygárkovi a lobbistech Tomáši Hrdličkovi, Ivo Rittigovi a Romanu Janouškovi. Právě sledování této skupiny policii přivedlo k Janě Nagyové. Náměstek vrchního státního zástupce v Olomouci Pavel Komár už v pondělí České televizi řekl, že v případu budou další obvinění, jména ale zatím neupřesnil.

Podle Šeráka ale Toman nechápe, proč ho policie s touto skupinou spojuje. „Rittiga viděl jednou před deseti lety,“ dodal s tím, že Toman se zná pouze s Janouškem. Policie podnikatele neobvinila, podle Šeráka je připravený dostavit se k výslechu: „Zatím nás nikdo nekontaktoval.“ Toman na magistrátu rozhodoval o významných stavebních projektech, například o tunelu Blanka. Spekulovalo se o tom, že právě on mohl za prodražení stavby. Média ho tehdy spojovala s Janouškem a popisovala jejich kontakty. Policie se ale podle Šeráka nyní zajímá o zakázky, které prý nepocházejí z doby, kdy Toman na magistrátu působil.

Dům Tomáše Jindry
Zdroj: ČT24

V hledáčku policie i dům poradce Kuby a Bendla

Olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan, který celý případ dozoruje, nechtěl večerní prohlídku Jirsova domu nijak komentovat. „Mohu vám říct, že probíhají standardní úkony trestního řízení a k podrobnostem se nebudu vyjadřovat,“ uvedl lakonicky pro ČT24. Policejní zásah ale nakonec v SMS zprávě potvrdil sám Jindra. „Policie se u mě předem nahlásila a v dohodnutou dobu mě vyslechla jako svědka (nikoliv jak může z některých médií vzniknout dojem, že jako podezřelého či obviněného), a sice v kostce řečeno, zda jsem v dotazované věci schopen poskytnout informace či podklady,“ informoval. „Celý úkon byl, myslím, uskutečněn oboustranně korektně, byť na jeho faktickou opodstatněnost mám negativní názor.“

Policie Jindrův dům prohledávala až do noci. Mimo jiné tu zabavila počítače a několik mobilních telefonů. Soud ve svém příkaze zdůvodnil nařízení prohlídky také tím, že by  Jindra mohl ukrýt nebo odnést některé důležité důkazy. Jindra o tom podle soudu  měl mluvit do odposouchávaného telefonu.    

Ivo Rittig a Roman Janoušek
Zdroj: ČT24/ČT24, ČTK

Jindra je navázán na Rittiga, tvrdí Mladá fronta DNES

Tomáš Jindra je podle Mladé fronty nejlépe placeným poradcem ministra zemědělství Petra Bendla a zároveň poradcem ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby (oba ODS). 

Mladá fronta uvádí, že prohlídka u Jindry zřejmě souvisí s hlavním směrem vyšetřování ÚOOZ, kterým je podezření z manipulací veřejných zakázek a praním špinavých peněz kolem Rittiga a Janouška. S odvoláním na zdroje v obchodních kruzích potom deník dodává, že je právník Jindra již několik let považován za Rittigova spojence. Zajišťovat mu měl řadu politicko-obchodních jednání poté, co se lobbista stáhl do svého oficiálního bydliště v Monaku. „Pan Jindra je člověk, který je poměrně blízký Ivo Rittigovi, který je společně s Romanem Janouškem tou hlavní postavou v hledáčku policie (…) Určitě mu radí s celou řadou právních otázek,“ uvedl reportér MF DNES Tomáš Syrovátka.

Ve službách ministrů:

Odborník na obchodní právo Tomáš Jindra vstoupil do Bendlových služeb v době, kdy současný ministr zemědělství v demisi působil v Topolánkově vládě jako šéf dopravního resortu. V souvislosti s Bendlem se také jeho jméno loni objevilo v médiích; ministr ho tehdy musel na nátlak premiéra stáhnout z dozorčí rady národního podniku Budějovický Budvar, aby odvrátil spekulace, že hodlá odvolat úspěšného šéfa pivovaru Jiřího Bočka.

Svou spolupráci s ministerstvem dopravy měl Jindra ukončit poté, co se stal šéfem resortu v roce 2010 Vít Bárta; podle Mladé fronty tehdy zamířil poskytovat právnické služby na ministerstvu průmyslu a obchodu, kde setrval i ve chvíli, kdy Martina Kocourka nahradil Martin Kuba. „Když jsem přišel na ministerstvo, snížil jsem jeho úvazek, protože jsem nepotřeboval jeho služby v takovém rozsahu,“ potvrdil dnes Kuba na tiskové konferenci ODS. „Přesto při jeho právní znalosti jsem v částečném úvazku jeho poradenství v oblasti právních služeb využíval.“

Vedle práce pro ministerstva se Tomáš Jindra věnuje své právní kanceláři Jindra and Partners, která sídlí v ulici U Prašné brány – hned vedle kanceláří Ivo Rittiga.

Podle reportéra ČT Jiřího Hynka je prohlídka Jindrova domu důkazem, že hlavní pozornost kriminalistů nyní směřuje k pražskému podnikatelskému prostředí. „Policie na kauze pražských kmotrů pracuje s velkým nasazením – souvisí to i s policejní prohlídkou pana Jindry – a říká, že při domovních prohlídkách u pražských lobbistů zaznamenala velký úspěch, našla velké množství dokumentů a cédéček, které nyní analyzuje,“ informoval Hynek.

Razie dál pokračují (zdroj: ČT24)