Česko nedostatečně brání oběti znásilnění, zní z Bruselu

Brusel – Česko čelí kritice za svůj postup vůči obětem znásilnění. Podle barometru, který v tuto chvíli v Evropském parlamentu představuje největší organizace na obranu ženských práv v Evropě Women's Lobby, je totiž stát nedostatečně brání. Oficiálně údajně vyšetřuje jen 8 procent případů, a to pouze tehdy, pokud k tomu oběti dají svolení.

Organizace zastřešující 200 evropských asociací vadí, že Česko nehlásí oficiální údaje o ženských případech znásilnění. „Je mi to líto, ale Česká republika nemá žádné údaje o pohlaví obětí znásilnění. Je nemožné zjistit, kolik žen nahlásilo případy znásilnění,“ uvedla ředitelka Observatoře násilí proti ženám Colette de Troyová.

Nejvíc kritiky v evropském barometru případů znásilnění směřuje na to, že Česko bez souhlasu obětí sexuální zločiny nevyšetřuje. Ty přitom často svůj souhlas stáhnou pod tlakem a výhrůžkami od násilníků.

V zákonech na ochranu obětí znásilnění si ze 32 sledovaných zemí nejlíp vedou Irsko, Itálie a Turecko. Česko patří mezi 21 států, co je podle doporučení mají zlepšit. V případě shromažďování dat, které dovolují ukázat vztah mezi obětí a útočníkem, jsou chválené jen Německo a Slovinsko. Česká republika patří k 18 státům, co je vůbec neposkytují.

Women's Lobby představilo Barometr znásilnění (zdroj: ČT24)
Vydáno pod