Smetka má nakročeno k propuštění, s další žádostí uspěl

Praha – Soud vyslyšel žádost Petra Smetky, odsouzeného za miliardový podvod při vytunelovaní stavební společnosti H-Systém, a nepravomocně ho propustil z výkonu trestu na podmínku. Smetka však zatím stále zůstává za mřížemi, protože státní zástupkyně proti nepravomocnému rozhodnutí na místě podala stížnost, kterou musí posoudit pražský městský soud.

„Odsouzený splňuje podmínky pro podmíněné propuštění. Výkon trestu probíhá dobře a bezproblémově, škoda je průběžně splácena,“ uvedla v odůvodnění soudkyně Monika Kozelková. Smetkovi zároveň uložila sedmiletou zkušební dobu s dohledem probačního úředníka. „V této době bude sledováno, zda je zaměstnán. Pokud by se zaměstnání vyhýbal, byl by to důvod pro vykonání zbytku trestu,“ dodala. Smetka bude mít podle ní povinnost splácet podle svých možností škodu, kterou zapříčinil.

„Jsem si vědom toho, co jsem udělal. Do konce života se budu muset snažit eliminovat škody, které jsem svou lehkomyslností a trestnou činností způsobil,“ prohlásil Smetka, který se kvůli podmíněnému propuštění z vězení obrátil na soudy již potřetí. Pražský městský soud se k jeho žádosti už dvakrát postavil zamítavě.

„Předpokládám, že bylo argumentováno excelentním hodnocením z výkonu trestu, pan odsouzený je během výkonu trestu zaměstnán a veškerý výdělek z jeho činnosti jde na úhradu škody. Nicméně samozřejmě vzhledem k rozsahu se toto jeví spíše částkou menší, bagatelní,“ uvedla pro ČT mluvčí soudu Libuše Jungová.

Právní zástupkyně klientů H-Systemu Hana Marvanová: "Domnívám se, že soud by měl přihlížet k tomu, jestli se odsouzený napravil a jestli se snažil nahradit škodu poškozeným. To se právě v tomto případě nestalo. Poškozených je více než tisíc rodin, které dohromady přišly o víc než miliardu korun. Petr Smetka se vůbec nesnažil škodu nějak odčinit. Naopak v průběhu trestního řízení mu byl zajištěn majetek na náhradu škody poškozeným a on se snažil tento majetek různými úkony vyvést mimo dosah klientů…"

Podle jejího vyjádření pro ČT zůstane Smetka do rozhodnutí Městského soudu v Praze ve výkonu trestu. „Rozhodnutí musí být vyhotoveno, zasláno stranám, teprve poté předloženo městskému soudu. Předpokládám, že to bude v řádu několika týdnů, reálně se jeví lhůta jednoho měsíce,“ dodala.

Obvodní soud pro Prahu 4
Zdroj: ČT24

Petr Smetka dostal 12 let za podvod, poškozování věřitele a porušování povinnosti při správě cizího majetku. Podle soudu je hlavní postavou rozsáhlého podvodu spojeného s projektem levného bydlení. V kauze přišlo nejméně 1 095 lidí o více než 980 milionů korun. Z uloženého trestu si za mřížemi odpykal zhruba tři čtvrtiny.

Hana Marvanová k nepravomocnému propuštění Petra Smetky (zdroj: ČT24)

Do vězení sice nastoupil až v září 2006, podle dostupných informací byl ovšem navíc v letech 2000 až 2002 zhruba dva roky ve vazbě, která se do doby výkonu trestu započítává. Kvůli podmíněnému propuštění z vězení se na soudy obrátil již potřetí.