Vlček jako inspektor ÚOOÚ u Zemana neprošel

Praha – Prezident Miloš Zeman dal jasně najevo, že nepodepíše jmenování bývalého předsedy sněmovny Miloslava Vlčka na inspektora Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ). Sociální demokracie, která Vlčka na post navrhovala, jeho kandidaturu nakonec stáhla.

„Já jsem při nedávném setkání s panem předsedou sociální demokracie Bohuslavem Sobotkou upozornil, že vzhledem k tomu, že prezident republiky podepisuje dokonce i jmenovací dekrety inspektora pro ochranu osobních údajů, nepodepíši jmenovací dekret pana Miloslava Vlčka, protože se domnívám, že pro tuto funkci není odborně kvalifikován,“ prohlásil dnes Zeman.

Bývalého předsedu sněmovny Vlčka prosazoval na post inspektora ÚOOÚ Senát, v němž mají většinu jeho straničtí kolegové ze sociální demokracie. Vlčkovu nominaci nakonec vzal zpět předseda senátorů ČSSD Petr Vícha. Dnes odpoledne to potvrdila senátní volební komise. Prezident Zeman krok sociální demokracie ocenil: „Vysoce oceňuji, že pan předseda Sobotka na mé upozornění zareagoval a tento návrh předem stáhl.“ 

Miloš Zeman
Zdroj: Hájek Tomáš/ČTK

Miloslav Vlček rezignoval na funkci předsedy sněmovny v roce 2010 kvůli kauzám spojeným s dotacemi a půjčkami. Jeho bývalému poradci Petru Vrtalovi totiž poslanci schválili 25 milionů korun na neziskové sportovní centrum, peníze ale skončily v luxusním hotelu. Vlček prý poslance osobně přesvědčoval, aby dotaci schválili. Tehdejší předseda sněmovny také splatil půjčku přes milion korun v hotovosti, což odporuje zákonu. 

V poslední době se také spekulovalo o tom, že Vlčkovo stažení může souviset i se skandálem kolem údajného uplácení trojice bývalých poslanců za ODS. Ti čelí obvinění, že se vzdali mandátů výměnou za příslib členství v orgánech státních společností, čímž měli podle vyšetřovatelů získat neoprávněnou výhodu.

Kdo zamíří do ÚOOÚ?

Volba inspektora proběhne už tento pátek. Jedinou kandidátkou na místo inspektora ÚOOÚ po matematičce Kamile Bendové, vdově po disidentovi Václavu Bendovi, tak zůstala bývalá senátorka ČSSD Jiřina Rippelová, které se loni nepodařilo mandát obhájit za Zemanovce. Klub ČSSD ji odmítl podpořit, nominovala ji senátorka Alena Dernerová (za Severočechy.cz).

Vydáno pod