Advokát: Nagyová politikům pomáhala jako kamarádka, ne podřízená Nečase

Ostrava – Někdejší šéfka premiérovy kanceláře Jana Nagyová u policejního výslechu striktně odděluje svou práci ve vládní administrativě a pomoc politikům – schůzky jim měla domlouvat coby kamarádka, a nikoli podřízená Petra Nečase. Po dnešním šestihodinovém výslechu to uvedl advokát obviněné Eduard Bruna. Výslech Nagyové, kterou policie viní z korupčního jednání a zneužití pravomoci při neoprávněném úkolování vojenské rozvědky, má pokračovat příští týden.

„Striktně odděluje část své činnosti, kde pracovala jako úřednice, a tu část, kde eventuálně působila pro své přátele, některé politiky, které zná celou řadu let a sjednávala jim schůzky – nikoli jako úřednice, ale jako jejich dobrá známá, řekněme,“ prezentoval stanovisko své klientky právník Eduard Bruna.

Podle Bruny většina kontaktů probíhala bez vědomí předsedy vlády Petra Nečase. „Řekla, že to byla její inciativa – pokud ji požádal některý z jejích přátel, tak mu tu schůzku dohodla,“ uvedl Bruna.

Včera přitom veřejný prostor zaplnily spekulace o tom, že by policie mohla obvinit coby bývalého předsedu ODS samotného Nečase; Nagyová je totiž viněna z toho, že zprostředkovala třem poslancům za ODS posty ve státních firmách výměnou za to, že se vzdají svého mandátu, a umožní tak schválení daňových změn, k němuž nakonec došlo loni na podzim. Policie takové jednání považuje za korupci. Vedle Nagyové jsou vazebně stíhaní také všichni tři exposlanci: Ivan Fuksa, Marek Šnajdr a Petr Tluchoř.

Tluchořův advokát: Bude nezbytné, aby byl slyšen i Nečas

Tluchořův advokát Marek Nespala v této souvislosti uvedl, že se dá předpokládat, že odstupující premiér bude muset na policii vypovídat. „Jak je vymezen skutek, bude nezbytné, aby byl slyšen i doktor Nečas,“ podotkl Nespala. Tento předpoklad potvrzuje skutečnost, že ve věci byl už vyslechnut ministr financí Miroslav Kalousek, pod jehož resort spadají podniky Čepro i Český Aeroholding, kde Šnajdr a Fuksa po opuštění sněmovny zasedli.

Janu Nagyovou dnes policisté vyslýchali šest hodin, okolo 14:00 výslech přerušili. Pokračovat by měl příští týden, konkrétní termín ale zatím není znám. Kvůli podrobné výpovědi musel být odložen výslech dalšího obviněného Romana Bočka v Brně.

Vedle domlouvání úplatku s rebely je žena, které hrozí až pět let vězení, obviněna z organizování zneužití pravomoci úřední osoby. Kvůli soukromému zájmu prý nechala vojenské zpravodajce sledovat trojici osob, mezi kterými byla Nečasova manželka Radka, dále zaměstnankyně a řidič Úřadu vlády, bez nutného zákonného souhlasu ministra obrany. Obviněni jsou také plukovník Vojenského zpravodajství Jan Pohůnek a bývalý šéf Vojenského zpravodajství Ondrej Páleník, stejně jako jeho nástupce Milan Kovanda.

Kdo a koho zastupuje?

  • Eduard Bruna hájí Janu Nagyovou
  • Petr Toman zastupuje Romana Bočka
  • Marek Nespala hájí Petra Tluchoře
  • Lukáš Trojan zastupuje Marka Šnajdra

Jana Nagyová je umístěna v ostravské vazební věznici. Podle dostupných informací tam jsou i exposlanci Fuksa a Šnajdr. Ve Vazební věznici Olomouc je podle olomouckého Deníku umístěn Tluchoř a bývalý ředitel Vojenského zpravodajství Ondrej Páleník. V Brně by měl být ve vazbě někdejší náměstek ministra zemědělství Roman Boček. Ve vazbě skončil i příslušník Vojenského zpravodajství Jan Pohůnek, jeho současný šéf Milan Kovanda byl také obviněn. Stíhán je ale na svobodě.