Opozice: ODS by nepomohla Johanka z Arku ani kněžna Libuše

Praha - „Jakékoliv jméno od ODS je pro nás nepřijatelné,“ řekl v dnešním Interview ČT24 Jeroným Tejc (ČSSD). Shrnul tím postoj celé opozice, přestože většina představitelů opozičních stran proti Miroslavě Němcové nemá osobní výhrady, jako premiérku si ji ale nedokážou představit, stejně jako by si na tomto postu nedokázali představit ani nikoho jiného z občanských demokratů. Opozice proto trvá na předčasných volbách. „Žádná vláda teď nesestaví stabilní stojedničkovou většinu, která je potřebná pro klíčová rozhodnutí,“ zdůvodnil toto rozhodnutí Tejc.

Kováčik: ODS by nepomohlo, ani kdyby nominovala kněžnu Libuši

Podle KSČM na personálním složení vlády příliš nezáleží. „ODS je naprosto vyčerpaná a nejednotná strana, která není schopná vést tuto zemi. I kdyby nominovala samotnou Libuši, tak z toho nevábného bahniska pramen neudělá,“ řekl předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik.

Komunisté podle Kováčika dál preferují předčasné volby, vládě důvěru nevysloví. Setrvání ODS v čele státu by podle něj znamenalo mnohem větší škody než náklady spojené s předčasnými volbami. „Důvěru vládě nevyslovíme z důvodu všelijakých afér, které ji provázely, i z důvodu toho průšvihu, který pozorujeme v posledních dnech,“ řekl Kováčik.

Klasnová: VV vládu nepodpoří, i kdyby ji vedla Johanka z Arku

Místopředsedkyně Věcí veřejných Kateřina Klasnová si myslí, že Miroslava Němcová není řešením současné krize. „Po panu Čistém přichází paní Čistá. ODS už je velmi zoufalá, když chce schovat veškerou špínu za paní Němcovou, která se těšila poměrně slušné přízni občanů,“ řekla Klasnová. „VV nepodpoří staronovou vládu, i kdyby ji vedla Johanka z Arku,“ dodala. Miroslava Němcová je podle ní líbivou tváří ODS, která ale nemá moc změnit mnoho na směřování strany.

Sobotka: Němcová je spoluodpovědná za nespravedlivou politiku vlády

„Zdá se, že krize ODS je mnohem hlubší, než jsme si mysleli. Navrhnout uprostřed recese ekonomicky nekompetentní premiérku bez sebemenších exekutivních zkušeností je riziko pro celou zemi,“ myslí si předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Podle Sobotky je Miroslava Němcová jako dlouholetá představitelka ODS spoluodpovědná za chybné reformy a „nespravedlivou politiku“ vlády v minulých letech. „Nelze proto od ní čekat žádnou nápravu. Její pravicovou vládu nepodpoříme,“ řekl Sobotka.

Hašek: Němcová je fíkovým listem, který má zakrýt korupci

„Miroslava Němcová má, bohužel, být pouze fíkovým listem, zakrývajícím pravou podstatu vlády kmotrů a politické korupce. Další potenciální kandidáti na premiéra za ODS se zřejmě příliš obávají dalšího vývoje policejního vyšetřování. Miroslava Němcová se tak má stát zimní královnou, která bude bojovat o každý další den u moci bez ohledu na zájmy České republiky a jejích občanů,“ uvedl statutární místopředseda ČSSD Michal Hašek.

Zaorálek: Hledání premiéra je jenom prodlužování agonie

Ani podle místopředsedy ČSSD Lubomíra Zaorálka není jméno nominanta na premiéra zas až tak důležité a ODS se stejně nakonec staronovou vládu sestavit nepodaří. „Jakékoliv hledání premiéra je jenom prodlužování agonie,“ řekl Zaorálek. Krize je podle něj tak hluboká, že z ní nelze najít cestu pouhou personální změnou. ČSSD podle něj trvá na rozpuštění sněmovny. „Pro nás je zásadní, že hledáme dohodu 120 poslanců na ukončení volebního období,“ řekl místopředseda ČSSD.

  • „V parlamentní demokracii není možné, aby si někdo sestavoval svou vlastní vládu,“ řekl Zaorálek.

Tejc: Zbytek ODS má máslo na hlavě, proto vybrali Němcovou

Podle předsedy poslaneckého klubu ČSSD Jeronýma Tejce nebude za současné situace mít žádná vláda dostatečnou sílu pro hlasování ve sněmovně. „Možná sestaví 101 hlasů ve sněmovně pro schválení kandidáta, ale rozhodně nebude mít dlouhodobě stabilní většinu,“ uvedl Tejc.

Výběr Němcové může podle Tejce být výrazem zoufalství ODS. „Většina členů současného grémia nebo těch, kteří by si za jiných okolností mohli o tento post říct, má máslo na hlavě, nebo by ho tam aspoň mohli mít,“ myslí si Tejc. Otázkou ale podle něj je, jestli to, že není zasažena žádnou aférou, stačí pro nominaci Němcové na post premiérky.

Miroslava Němcová
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

„Prezident může jmenovat za úřednického premiéra kohokoli, koho uzná za vhodného,“ řekl Tejc. „Je na panu prezidentovi, aby jasně deklaroval, že v souladu se svými dřívějšími prohlášeními vládu postavenou na přeběhlících nepodpoří,“ dodal Tejc, přestože Miloš Zeman dnes možnost předčasných voleb opět označil jako méně výhodnou.

Předseda poslaneckého klubu ČSSD si dovede představit i tří až čtyřměsíční úřednickou vládu, která by přivedla zemi k předčasným volbám a řídila Česko po dobu povolebních vyjednávání. Naopak pro vládu pokračující na půdorysu současné koalice by nehlasoval, stejně jako pro úřednickou vládu s funkčním obdobím do termínu řádných voleb, tedy do příštího května. „Taková vláda by neměla podporu pro prosazení důležitých zákonů,“ zdůvodnil Tejc.

Pokud by prezident jmenoval vládu, která by měla jiný půdorys než ta stávající, TOP 09 by podle Tejce spíše hlasovala pro rozpuštění Poslanecké sněmovny.

  • „Myslím, že ze současných mediálních výroků TOP 09 je jasné, že jmenoval-li by prezident jinou vládu než vládu založenou na půdorysu ODS, TOP 09 a strany LIDEM, tak by se TOP 09 odhodlala s námi hlasovat pro předčasné volby. Je to možná krkolomné řešení, ale jsem přesvědčen, že učinil-li by pan prezident tento krok, znamenalo by to předčasné volby a to je náš cíl,“ uvedl Tejc.

ČSSD i KSČM trvají na tom, že jediným možným řešením současné politické situace je rozpuštění sněmovny a předčasné volby. Předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka už během dne řekl, že jakákoliv nová vláda by měla mít jasný silný mandát přímo od voličů, „nikoliv od této staré Poslanecké sněmovny“.

Sociální demokraté už ráno kvůli rozpuštění sněmovny jednali i s TOP 09. Sobotka zástupce koaliční strany informoval, že „pokud se pokusí resuscitovat vládu na základě současné neúspěšné koalice opírající se o nikým nevolenou stranu LIDEM, tak v žádném případě nemohou počítat s tím, že by ČSSD takový pokus o sestavení vlády podpořila nebo tolerovala“.

Vydáno pod