Kalousek: Kandidatura Němcové svědčí o personální vyprahlosti ODS

Praha – Podle prvního místopředsedy TOP 09 a ministra financí Miroslava Kalouska je kandidatura Miroslavy Němcové na post premiéra ze strany ODS znakem personální vyprahlosti této strany. I když si ministr předsedkyně Poslanecké sněmovny velmi váží a respektuje ji, neumí si představit, že bude sněmovna až do řádných voleb bez vedení. ODS podle Kalouska rozšířila problém hledání kandidáta na premiéra na problémy dva, přičemž možnost řešení vidí i v tom, předsunout tajné hlasování o předsedovi sněmovny snaze o vytvoření vlády.

„Je to mimořádná politická neobratnost, jakkoliv si paní Němcové vážím a nemůžu proti ní říct jediné slovo,“ dodal Kalousek. I tak ale místopředseda koaliční TOP 09 čekal, že kandidaturu Němcové s nimi ODS předem probere. „Ale samozřejmě s nimi jednat budeme, máme společnou odpovědnost. Je nám jich ale líto,“ říká.

Miroslav Kalousek

ODS má talent vytvářet problémy. Nedokázali najít nikoho jiného než předsedu Poslanecké sněmovny. To svědčí o jejich obrovské personální vyprahlosti a politické neobratnosti.

Kalouskovi vadí, že ODS zvolila zrovna respektovanou předsedkyni sněmovny

Kalouskovi by bylo ctí zasedat ve vládě s Miroslavou Němcovou. „Já si paní předsedkyně Němcové velice vážím a mám ji rád,“ prohlásil ve vysílání ČT. Nelíbí se mu ale, že ODS nedokázala navrhnout nikoho jiného než tuto velmi respektovanou osobu. A také to, že kabinet bude muset jednat najednou o předsedovi vlády a předsedovi sněmovny. 

  • „Problém to je, ale kdybychom takovýto problém neuměli vyřešit, nemáme na svých místech co dělat,“ reagovala na Kalouskovu kritiku Němcová.

Aby se zabránilo riziku, že Poslanecká sněmovna zůstane bez předsedy, bylo by podle Kalouska rozumnou možností předsunout před další vyjednávání o podobě budoucí vlády tajné hlasování o postu předsedy sněmovny. „V tajné volbě by se ukázala podpora koaličních poslanců,“ myslí si Kalousek.

Miroslav Kalousek

„Personální nominace je to vynikající, ale výroba politického problému obrovská.“

Také pro předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga je Němcová přijatelná kandidátka. Stejně jako Kalousek ale dodal, že bude těžké najít za ni náhradu na postu předsedkyně sněmovny. „Paní Němcové si velice vážím, je to vážená dáma. Jenže touto volbou uděláme někde jinde díru,“ doplnil.

Němcová je kvalitní kandidátkou i pro stranu LIDEM

„Miroslava Němcová je úctyhodná a kvalitní kandidátka na pozici premiéra,“ myslí si Karolína Peake (LIDEM), která nemá vůči Němcové jako premiérce žádné vážné výhrady. „Jednání budou namístě, až budeme vědět, zda prezident nominaci akceptuje,“ dodala Peake.

Miroslavu Němcovou jako svou kandidátku do čela české vlády odtajnilo grémium občanských demokratů dnes vpodvečer. Dosavadní předsedkyně sněmovny se tak rozhodně sejde v pátek v Lánech s Milošem Zemanem.

Nominováním Miroslavy Němcové na předsedkyni vlády přitom občanští demokraté vychází vstříc požadavkům koaliční TOP 09. Ta sice respektovala právo ODS vybrat nátupce Petra Nečase, volbu ale podmínila tím, že nominant občanské demokracie musí držet poslanecký mandát - čímž zavřela dveře do Strakovy akademie ministrovi průmyslu a obchodu Martinu Kubovi.