Šéfovat sněmovně by po Němcové mohl Pospíšil

Praha - Pokud by se předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová skutečně stala předsedkyní vlády, na kterou ji nominovala Občanská demokratická strana, její funkci v čele dolní parlamentní komory by po ní mohl převzít dosavadní místopředseda Jiří Pospíšil. Pokud by mu to ODS nabídla, vážně by o tom prý uvažoval. Sám Pospíšil ale považuje obdobné spekulace za předčasné, dokud se Němcová premiérkou opravdu nestane.

Grémium ODS schválilo nominaci Němcové do čela vlády poté, co po skandálu kolem jeho blízké spolupracovnice Jany Nagyové podal Petr Nečas demisi. V pátek se Němcová společně s prvním místopředsedou ODS Martinem Kubou setká v Lánech s prezidentem Milošem Zemanem.

Občanští demokraté chtějí po případném jmenování Němcové premiérkou opět obsadit post předsedy sněmovny. S koaličními partnery z TOP 09 a LIDEM o tom ale dosud nejednali. „Pokud bude místo volné a pokud mi to strana nabídne, budu o tom vážně uvažovat. Je ale předčasné o tom hovořit, teď je na pořadu sestavování vlády,“ reagoval Pospíšil.

Miroslava Němcová a vedení ODS
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Zástupci stran dosavadní vládní koalice proti nominaci Němcové nic nemají. Vadí jim ale, že ODS výběrem šéfky sněmovny fakticky nynější personální problém rozšířila. Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek proto ve středu večer v televizních Událostech, komentářích navrhoval, aby koaliční strany nejprve nalezly nového šéfa sněmovny. Až poté, co bude tento politik skutečně poslanci v tajné volbě zvolen, koalice podle Kalouska prověří svou faktickou sílu a bude moci s Němcovou v čele pokračovat.

S tím však Pospíšil nesouhlasí: „Tajné hlasování nic netestuje. Netestuje soudržnost vládní koalice, protože nevíte, jak kdo reálně hlasoval,“ reaguje místopředseda ODS: „Je třeba říci, kdo se veřejně přihláší k té vládě.“

Jiří Pospíšil, Vít Bárta a Pavel Kováčik v UK (zdroj: ČT24)