Soudce Lázna se neprovinil, když vydal zatykač na aktivistu Fialu

Brno – Pražský soudce Ondřej Lázna se neprovinil, když vydal zatykač na aktivistu Jiřího Fialu ze sdružení K 213. Kárný senát jej zprostil žaloby, kterou na něj podala šéfka Nejvyššího soudu Iva Brožová. Lázna si jako svého právního zástupce zvolil soudce Vrchního soudu v Praze Pavla Zelenku, podle kterého Brožová podáním kárného návrhu „naprosto selhala“. Fialu pak Zelenka označil za vulgárního lháře.

Lázna vydal příkaz k zatčení poté, co dal Fiala opakovaně najevo despekt k soudu a odešel z jednací síně, kde se projednávala například jeho dřívější potyčka s justiční stráží. Zmařil tím vyhlášení rozsudku. Aktivista tehdy tvrdil, že o jeho nevině už rozhodla přítomná veřejnost jako nezávislá porota, a to tím, že na jeho pokyn povstala. „Rozsudek je vynesen, vy si tady můžete psát, co chcete,“ řekl tehdy Láznovi. Po následné pauze se do místnosti už nevrátil.

Lázna proto vydal příkaz k zatčení. Muž strávil noc v cele, do vazby jej soud nevzal. Podle Brožové ale soudce nepřípustně zneužil vydání zatykače k udržení své autority. Požadovala proto, aby mu kárný senát snížil plat o 30 procent na jeden rok. 

Fiala je známý jako dlouholetý kritik české justice v oblasti práv otců ve sporech o svěření dětí do péče. V minulosti čelil řadě trestních stíhání, opakovaně byl ve vazbě. V jeho prospěch už v minulosti zasáhl Nejvyšší soud, například když zrušil rozsudek za pohrdání soudem a útok na veřejného činitele a nařídil nové projednání kauzy.

Vydáno pod