Výkonná rada posvětila plán na premiérku. Problém kolem šéfa sněmovny je prý umělý

Praha - Plán grémia ODS, který navrhuje na pozici hlavy vládního kabinetu současnou předsedkyni Poslanecké sněmovny Miroslavu Němcovou, podpořila jednohlasně i výkonná rada strany. Místopředseda strany Martin Kuba označil problém, který vidí TOP 09 v hledání nástupce Němcové v čele sněmovny, za umělý. Pokud mají strany zájem se na dalším fungování koalice podílet, jistě najdou racionální řešení této záležitosti, dodal. Němcovou podporují také poslanecký i senátorský klub strany.

„Bylo to pro mě velmi zásadní odpoledne, kdy během hodiny a půl jednotlivé regiony sdělily, že tento návrh grémia vítají a závěrečné stoprocentní hlasování ho potvrdilo,“ řekla Němcová po jednání. Místopředseda strany v krátkosti konstatoval závěr z jednání: „Výkonná rada ODS plně podporuje nominaci paní Miroslavy Němcové na pozici historicky první předsedkyně vlády České republiky.“ Šlo o jediné usnesení, kvůli kterému se výkonná rada sešla.

Koaliční strany proti nominaci Němcové dosud nic nenamítaly, místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek v ČT ale kritizoval rozšíření personálního problému, protože je nyní třeba hledat i nového šéfa sněmovny. „Jsem přesvědčen, že je tato otázka vyvolána poněkud uměle. Myslím, že TOP 09 byla trochu zaskočena naší nominací,“ zareagoval ministr v demisi Kuba. Dodal, že pokud koaliční partneři respektují návrh Miroslavy Němcové do čela vlády, pak jistě velmi racionálně vyřeší i tento případný problém. „Musíme ale počkat na jednání s panem prezidentem, jestli přijme návrh našeho řešení a pověří Mirku Němcovou,“ upozornil.

Místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová: „Zítra bude zasedat naše předsednictvo, které, předpokládám, podpoří paní Němcovou na post premiéra naší republiky.“

Místopředseda ČSSD Michal Hašek: "Jsem přesvědčen, že ODS nemá právo nominovat kandidátku na premiérku, protože ODS nevyhrála minulé volby. Karty má v rukou prezident republiky."

Grémium ODS
Zdroj: ČT24

Nejsilnější české odbory vidí slabost

Pokud by se pravicová vláda znovu ujala exekutivy v čele s Miroslavou Němcovou, bude podle předsedy nejsilnějšího českého Odborového svazu KOVO Josefa Středuly slabá a skutečným premiérem bude ministr financí Kalousek. „V této době je to tak, že stínovým premiérem je pan ministr Kalousek. A teď už bude premiérem skutečným, protože si nemyslím, že paní předsedkyně sněmovny Němcová je tak silná osobnost, že je schopná uřídit členy vlády, kteří tam momentálně jsou,“ řekl Středula.

Vláda bude podle něj slabá podle toho, jak bude slabý premiér. Němcové si Středula váží, ale řízení vlády je prý pro jiný typ osob. Dodal, že by taková vláda neměla nadále přehlížet názory sociálních partnerů a lidí, jinak by to mohlo „dopadnout ještě větší tragédií než v současné době“.

Josef Středula
Zdroj: ČT24

Němcovou už ve středu nominovalo grémium strany. V pátek se pak mají nominantka ODS a Kuba setkat v Lánech s prezidentem Milošem Zemanem. Hlava státu si na víkend kvůli řešení současné vládní krize pozvala představitele všech stran zastoupených ve sněmovně kromě LIDEM. Se šéfkou LIDEM Karolínou Peake jednal prezident už začátkem týdne.

Vydáno pod