Fuksa se postavil proti důvodům vazby, poslal soudu stížnost

Ostrava - Bývalý ministr zemědělství a někdejší poslanec za ODS Ivan Fuksa podal proti vzetí do vazby stížnost na ostravský okresní soud. Fuksa byl s dalšími sedmi lidmi obviněn v kauze Nagyová. Argumenty uvedené ve stížnosti jsou podle Fuksova právníka hned dva. Především ale nesouhlasí s důvody koluzní vazby, informoval mluvčí soudu Alexandr Dadam.

V ostravské vazební věznici se Fuksa ocitl minulou sobotu. Soud na něj vazbu uvalil z obavy, že by mohl ovlivňovat svědky. „Nesouhlasíme s důvody koluzní vazby. Navíc v podání uvádíme, zda jde vůbec o trestný čin,“ prohlásil advokát obviněného Tomáš Gřivna.

Mluvčí ostravského okresního soudu Alexandr Dadam pak potvrdil, že soud dnes stížnost obdržel. Následně ji přiřadí k dalším podaným a do dvou týdnů všechny podklady předá Krajskému soudu v Ostravě. Ten pak bude rozhodovat o tom, zda je vazební stíhání bývalých politiků, členů vojenské zpravodajské služby a blízké spolupracovnice odstupujícího premiéra oprávněné.

Stížnost proti vazbě už podalo 6 ze 7 lidí

Ostravský okresní soud v kauze Nagyová celkem uvalil vazbu na sedm lidí. Pět z nich si okamžitě podalo stížnost. Jenom Fuksa si ponechal lhůtu na rozmyšlenou, další obviněný se pak tohoto práva vzdal.

Zadržení státní úředníci
Zdroj: ČT24

Policie tvrdí, že vrchní ředitelka kabinetu premiéra Petra Nečase Jana Nagyová mimo jiné stála v pozadí dohody mezi takzvanými rebely ODS a vládní koalicí. Trojice tehdejších poslanců ODS Marek Šnajdr, Ivan Fuksa a Petr Tluchoř se vzdala poslaneckých mandátů, čímž umožnili schválení daňového balíčku Nečasovy vlády.

Fuksu a Tluchoře kvůli tomu policie vzala v sobotu do vazby. V neděli tam putoval i Šnajdr. Zákonodárci byli podle vyšetřovatelů ke svému odstoupení z poslaneckých funkcí motivováni nabídkou členství v managementu Českých drah, Čepra a Českého Aeroholdingu, což policisté označili za korupční jednání.

Vydáno pod