Druhý den jednání: Filip Zemanovi navrhl předčasné volby

Praha - Na zámku v Lánech jednali prezident Miloš Zeman, předseda opoziční KSČM Vojtěch Filip a místopředsedkyně ÚV strany Miloslava Vostrá. „Hlavním bodem jednání byla představa KSČM o tom, jakým způsobem dojít k řešení politické situace. My jsme navrhli předčasné volby,“ uvedl po schůzce Filip. Jiná řešení by prý prohloubila politickou i ekonomickou krizi. „Prezident nás vyslechl a řekl, že se rád s naším názorem seznámil,“ dodal předseda komunistů. Setkání trvalo necelé dvě hodiny. Prezident svůj názor na řešení situace hodlá zveřejnit až v úterý. Navečer se Zeman sešel ještě s předsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou a s místopředsedou strany Michalem Haškem.

Komunisté již předem deklarovali, že chtějí předčasné volby. Také oznámili, že kandidátka koalice Miroslava Němcová (ODS) není přijatelnou premiérkou. „ODS je naprosto vyčerpaná a nejednotná strana, která není schopná vést tuto zemi. I kdyby nominovala samotnou Libuši, tak z toho nevábného bahniska pramen neudělá,“ řekl předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik.

Pokoušet se sestavit vládu na původním půdorysu by podle komunistů občané nepřijali. Filip v pořadu Interview ČT24 uvedl, že si TOP 09 klade podmínky ohledně postu předsedy sněmovny z ryze taktických důvodů. Miroslav Kalousek chce podle něj získat příležitost složit kabinet. Při případném třetím pokusu o sestavení vlády totiž podle ústavy prezident jmenuje premiéra na návrh předsedy Poslanecké sněmovny.

Vojtěch Filip hodnotil také případnou roli Miroslavy Němcové v čele vlády. Podle jeho názoru by Němcová jako premiérka nebyla stmelujícím prvkem. „Na rozdíl od Petra Nečase, který se skutečně nechal řídit jinými, včetně Miroslava Kalouska, by ten spor mezi Němcovou a Kalouskem byl obrovský. To by tu vládu destabilizovalo každý týden,“ řekl Filip.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a místopředseda Michal Hašek také dorazili do zámku v Lánech na k jednání s prezidentem Zemanem. Sociální demokraté uvedli, že za nejlepší možné řešení považují co nejrychlejší vypsání předčasných voleb.

Podobný postoj lze očekávat také od Věcí veřejných, za Zemanem půjdou v neděli. Místopředsedkyně strany Kateřina Klasnová prohlásila, že Miroslava Němcová není řešením současné krize: „VV nepodpoří staronovou vládu, i kdyby ji vedla Johanka z Arku.“ Už v pátek Zeman přijal v Lánech představitele stran dosavadní koalice ODS a TOP 09.

Vládní krize vypukla minulý čtvrtek, kdy Útvar pro odhalování organizovaného zločinu zasahoval ve Strakově akademii a zatknul šéfku premiérovy kanceláře Janu Nagyovou. V sobotu na ni soud uvalil vazbu a v neděli předseda vlády Petr Nečas oznámil demisi; do rukou prezidenta ji podal následující den, čímž po třech letech ukončil existenci současného kabinetu.

Nagyovou policie viní z toho, že v podobě postů ve státních podnicích nabízela úplatky trojici poslanců z ODS (Ivanu Fuksovi, Marku Šnajdrovi a Petru Tluchořovi) a že neoprávněně úkolovala představitele Vojenského zpravodajství, když je nechala sledovat premiérovu manželku Radku a další dva zaměstnance Úřadu vlády.