Trestní oznámení kvůli korupci? Kalousek žertoval

Praha - Ministr financí v demisi Miroslav Kalousek (TOP 09) oznámil senátorům, že na sebe chce podat trestní oznámení kvůli korupci. Kolegové z vlády mu prý slíbili pozvání na večeři, když za ně na schůzi Senátu uvede jejich body a návrhy zákonů, což vyhodnotil jako korupční jednání. Na dotaz novinářů, zda tak skutečně hodlá udělat, odpověděl, že šlo o politický vtip, kterým chtěl upozornit na velice vážnou situaci. Kalousek tím narážel na nynější kauzu exposlanců ODS. Senátory ale Kalouskův výstup nepobavil. Senátor ČSSD Jiří Dienstbier ho vyzval, aby se zdržel arogantního zlehčování situace.

Kalousek oznámil senátorům, že slíbil zastoupit v Senátu ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (TOP 09), ministra průmyslu a obchodu Martina Kubu (ODS) a ministra dopravy Zbyňka Stanjuru (ODS) při projednávání jejich návrhů. „Oni mi slíbili, že když to předložím za ně, tak mě každý z nich pozve na večeři,“ uvedl.

Reakce Miroslava Kalouska:

„Já jsem řekl standardní politický vtip, protože si myslím, že do standardní politické diskuse vtip patří, a tímto vtipem jsem chtěl také upozornit na nesmírně vážnou věc a mě opravdu nenapadlo, že by se našel někdo, kdo by si myslel, že to opravdu udělám. Byl to prostě parlamentní žert.“

„Když jsem se připravoval na toto jednání, tak jsem si uvědomil, že podle moderního výkladu trestního práva jsem se nepochybně dopustil korupčního jednání s cílem zajistit si osobní prospěch, na který nepochybně nemám nárok,“ řekl Kalousek.

  • „A protože jsem sliboval věrnost ústavě a zákonům České republiky, jsem proto povinen podat na sebe v tomto vystoupení trestní oznámení,“ říká ministr v demisi.

U senátorů se však jeho vystoupení s pochopením nesetkalo. Senátor sociálních demokratů Jiří Dienstbier Kalouska vyzval, aby se zdržel arogantního zlehčování situace.

Petr Nečas ve sněmovně s rebelujícími poslanci
Zdroj: Ondřej Němec/isifa/Lidové noviny

Ministr financí vyjádřením reagoval na případ údajné korupce, v němž byli minulý týden obviněni tři bývalí poslanci ODS - Petr Tluchoř, Ivan Fuksa a Marek Šnajdr, a také nyní už bývalá šéfka kanceláře premiéra Petra Nečase (ODS) Jana Nagyová. Podle policie si trojice poslanců nechala slíbit od Nagyové a exnáměstka ministra zemědělství Romana Bočka výměnou za poslanecký mandát úplatek ve formě postů ve státních firmách.

Policisté v rámci vyšetřování vyslechli ve čtvrtek i ministra Kalouska. Při odchodu Kalousek řekl, že konstrukce státního zástupce připomíná spíše třídní nenávist než právní názor.

Kauzu kritizují i další koaliční politici:

Premiér v demisi Petr Nečas (ODS): „Považuji to za věc, kdy skutečně dochází ke kriminalizaci někomu nevonících politických postupů, a kdyby se to takhle skutečně udělalo, že toto má být kriminální čin, tak je to na zavření celé politické reprezentace.“

Jiří Pospíšil (ODS), exministr spravedlnosti: „Sama podstata kauzy kolem možného uplácení exposlanců ODS je mezi právními kapacitami vnímána jako velmi sporná. Vůbec si nejsem jist, že toto jednání je trestným činem.“

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg: „Tak velká akce měla přinést trochu větší výsledky. Jestli to, co dnes policie zveřejnila, má být všechno, je to jenom komár, který nás obtěžuje.“

Zahraniční média naopak upozorňují na to, že debata o tom, zda odměna poslancům lukrativními posty za podporu vlády vůbec představuje korupci, jen dokazuje, jak hluboko klesla česká politická kultura. Německý deník Mittelbayerische Zeitung označil českou politiku za vzorový příklad morální bídy postkomunistických států.