Heliodor Píka – bytostný demokrat, který věděl příliš mnoho

Praha - Před 64 lety byl komunistickým režimem popraven generál Heliodor Píka. Na významného představitele protinacistického odboje vzpomínali lidé před Generálním štábem české armády v pražských Dejvicích. Uctít památku přišli taky někteří politici, vojenští představitelé a rodina. Podle nich je důležité připomínat odkaz osobností, jako byl Píka, hlavně mladé generaci.

Na každoroční pietní akci v pražských Dejvicích dnes přišly desítky lidí. Řečníci z řad politiků, vojáků i zástupců Konfederace politických vězňů Heliodora Píku označili jako člověka čestného, zásadového a přátelského. „My si musíme připomínat nejenom jeho zásluhy o rozvoj a výstavbu československé armády v období druhé světové války, ale v první řadě musíme mít na paměti, že to byl člověk pevných mravů a zásad,“ řekl Miroslav Žižka, 1. zástupce náčelníka Generálního štábu AČR.

„Byl to bytostný demokrat,“ přiblížil v rozhovoru pro ČT24 Píkovu osobnost také vojenský historik Ivo Pejčoch. A právě proto zřejmě ležel komunistům v žaludku. Podle Pejčocha se už za války Píka jako náčelník československé vojenské mise v Sovětském svazu dostával do sporu s tehdejšími představiteli komunistické strany, kteří taktéž působili v Rusku. Mezi nimi si Píka získal řadu osobních nepřátel, ať už to byl třeba Karel Vaš nebo divizní generál Bedřich Reicin, který se po nástupu komunismu jako náměstek ministra obrany Ludvíka Svobody dostal v podstatě k neomezené moci a byl jedním z organizátorů procesu proti Píkovi. 

Ivo Pejčoch, vojenský historik:

„Heliodor Píka byl symbolem vlastence a demokrata.“

Píka se jako zastánce politiky londýnského exilu stavěl proti snahám komunistů prosadit ve vojenských jednotkách komunistickou ideologii. Řadě komunistických funkcionářů se podle Jančocha také nelíbila Píkova snaha, aby byli ruští občané z Podkarpatské Rusi osvobozeni ze sovětských internačních táborů a bojovali v československých jednotkách. 

Díky válečnému pobytu v Rusku měl také jasné povědomí o Stalinském režimu, i proto byl komunistům nepohodlný. Jako šéf československé vojenské mise v Moskvě měl dokonale zmapované sovětské koncentrační tábory a hlavně nelidské poměry, které v nich panovaly. Podle historiků tedy Píka věděl příliš mnoho a komunisté se ho potřebovali zbavit. 

Pro údajnou špionáž byl nakonec ve vykonstruovaném procesu odsouzen k smrti za vlastizradu. Popraven byl v noci na 21. června 1949.  

Očištěn byl generál Píka v roce 1968. Režim ale nikdy neuznal jeho zásluhy. Až v roce 1991 ho za boj za osvobození vlasti vyznamenal prezident Václav Havel. Posmrtně mu udělil Řád Milana Rastislava Štefánika. Památku Heliodora Píky dnes připomínají taky pomníky v Plzni a v jeho rodné Štítině na Opavsku.