Zeman Němcovou odmítne, zní z ČSSD

Praha – Sociální demokracie je přesvědčená o tom, že prezident Miloš Zeman odmítne kandidaturu šéfky Poslanecké sněmovny Miroslavy Němcové na post předsedkyně vlády. Vyplývá to z vyjádření čelných představitelů strany, kteří se dnes večer sešli na jednání stranických špiček před zítřejší návštěvou Lán. V této souvislosti se hovoří i o variantě úřednické vlády. Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg dnes večer po schůzce se Zemanem řekl, že by prezidentovi tato možnost vyhovovala: „Ale zvláště na ní netrval.“ Do Lán v sobotu zamíří i předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a Michal Hašek. Chtějí zde apelovat na prezidenta, aby cestou ze stávající krize byly předčasné volby.

„Se znalostí politického uvažování pana prezidenta a jeho dřívějších výroků na adresu vládní koalice ODS, TOP 09 a LIDEM si myslím, že pan prezident není nijak nadšen variantou jmenovat do čela vlády představitele, v tomto případě představitelku ODS,“ cituje server Novinky statutárního místopředsedu sociální demokracie Michala Haška. „Nemyslím si, že to je varianta, kterou by pan prezident preferoval.“

Obdobně hovoří i další člen stranického vedení Lubomír Zaorálek. „Už podle toho, co prezident řekl, a kritérií, která vyhlásil, tak je evidentní, že je paní Němcová splňovat nebude,“ uvedl pro ČT s odkazem na Zemanovo včerejší vyjádření, kdy se prezident nechal slyšet, že premiérského kandidáta bude posuzovat podle odborné kvalifikace - Miroslava Němcová za sebou sice má patnáctiletou praxi ve vrcholné politice, ale není vysokoškolačka a podle kritiků neholduje hospodářské problematice; to se v čase finanční krize může vyjevit jako hradní prubířský kámen. Podle Schwarzenberga ale prezident při dnešním jednání s TOP 09 kompetence Němcové nezpochybnil.

Němcová spolu s pověřeným předsedou ODS Martinem Kubou dnes navštívila prezidenta v Lánech, aby ho přesvědčili o zachování stávající koalice. Po schůzce se Zemanem uvedla, že se o její kvalifikaci pro post premiérky nebavili. „Pan prezident mě z ničeho nezkoušel a myslím, že vím proč,“ řekla po opuštění lánského zámku. „Já jsem v politice patnáct let, úvodní část mého politického angažmá byl předsedou vlády a já byla poslankyní. Myslím, že se dost dobře známe na to, abychom se z čehokoli zkoušeli.“ O návštěvě špiček ODS v Lánech čtěte víc zde.

Sobotka oponuje Zemanovi, přes předčasné volby nejede vlak

Sociální demokraté jedou do Lán zítra večer, požadovat budou předčasné volby. Ačkoli hradní kancléř Vratislav Mynář opakovaně uvádí, že prezident zatím zohledňuje všechny varianty řešení stávající politické krize (čili jak pokračování současné koalice, tak úřednickou vládu a předčasné volby), sám prezident se k tomu, že by voliči vyrazili k urnám už letos, a ne až příští rok, stavěl zdrženlivě. „Vyhodit půl miliardy do vzduchu jen proto, že není možné sloučit volby do Poslanecké sněmovny a Evropského parlamentu, to je určitý argument proti předčasným volbám. Tím neříkám, že je zcela vylučuji,“ uvedl Zeman po včerejší návštěvě Senátu.

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka ale tento postoj po dnešním jednání předsednictva strany odmítl: „Každý den této politické nestability je mnohem větší vyhazování peněz. Čím dříve tady budeme mít demokraticky zvolenou vládu, tím lépe. Úřednická vláda není demokratická vláda a nevidím v Poslanecké sněmovně většinu, která by jí mohla zajistit existenci.“

„Jsem přesvědčený, že po analýze situace by pan prezident Zeman mohl dospět k závěru, že při současném velmi složitém složení Poslanecké sněmovny bude lepší, když za několik málo měsíců budou Českou republiku čekat nové parlamentní volby,“ doplnil místopředseda Michal Hašek, který spolu se Sobotkou vyrazí zítra do Lán za předčasné volby lobbovat.