Policisté dostali za práci pro filmaře podmínky a peněžité tresty

Praha - Soud poslal bývalého strážníka Antonína Vostárka na dva a půl roku do vězení s podmínkou a uložil mu pokutu 125 tisíc korun. Vostárek pro své kolegy organizoval práci pro filmaře. Policisté pro ně pak ve svém volnu například odkláněli dopravu. S podmíněnými a peněžními tresty odešlo celkem 7 z 18 obžalovaných.

Policisté podle žalobce Michala Muravského dohlíželi v roce 2011 na filmová natáčení v několika lokalitách v Praze, Kladně a na Rakovnicku a Benešovsku: „Někteří v době volna nebo dovolené v uniformě prováděli dohled nad silničním provozem.“

Odměna za účast na akci činila pro každého příslušníka sboru nejméně 2 000 korun. Generální inspekce bezpečnostních sborů tehdy uvedla, že si někteří dokázali svůj finanční rozpočet vylepšit řádově až o několik stovek tisíc korun ročně. Nelegální činnost prováděli přibližně deset let.

Vostárek se hájil tím, že vyplácení peněz za práci pro uniformované policisty prý neměl na starost. Na akce podle svých slov dohlíželi ve svém volnu a bylo to ve veřejném zájmu, aby se nic nestalo.

Policisté vedle služby nesmějí vykonávat žádnou jinou výdělečnou činnost kromě práce vědecké, pedagogické, publicistické nebo umělecké.